Drukte in de Synagogestraat in Veenendaal. Bbuiten wachten bij onder meer de apotheker en de dokterspraktijk. (Foto: Pieter Vane)
Drukte in de Synagogestraat in Veenendaal. Bbuiten wachten bij onder meer de apotheker en de dokterspraktijk. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

Hamsteren in Veenendaal: 'Extra pot pindakaas, meer niet'!

Door Henk Jansen

Veenendaal - Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. En hoe! Door sommigen wordt momenteel gesproken van een spookmaatschappij. Een onwerkelijke wereld, waarin behalve in eigen land ook veel andere landen verkeren. De verwachting is dat het virus, dat inmiddels al veel menselijk leed heeft veroorzaakt, nog lang aanhoudt. Het advies is, en dat wordt telkens weer met klem benadrukt, om zoveel mogelijk binnen te blijven. Met als gevolg dat er gehamsterd wordt vooral de eerste levensbehoefte. Karren met koppen erop worden de supermarkten uitgereden.

Naast eten is er ook een grote run op medicijnen, en is er zelfs sprake van een piek in de verkoop van vrieskisten. Kan er worden gesproken van een paniekreactie of is het terecht dat de karren vol geladen worden met eten en drank? We vroegen een aantal Veenendaalse ingezetenen naar hun mening en hamstergedrag. ''Een extra pot pindakaas en een extra brood. Dat heb ik mijn vrouw gevraagd dit in de supermarkt op het Rode Erf te kopen. Voor de rest doen we niet aan hamsteren'', aldus Jan van Leijen, die samen met zijn Alie aan het Tarweveld woont.

Bruine bonen

Jan van Leijen vervolgt: ''Ik heb echt met grote verbazing staan kijken hoeveel mensen toiletpapier in hun boodschappen kar hadden liggen. Ik noem dit geen hamsteren meer, dit is een pure gekte. Hier doen wij in ieder geval niet aan mee. We hebben altijd wel iets in huis om een eigen potje te maken. Geen kasten vol. We blijven gewoon de dagelijkse boodschappen doen.''
Greet Vendeloo, gaat samen met haar man Jan woonachtig aan de Azalea één keer per maand naar de Jumbo op het Bruïneplein in de eigen woonplaats. ''Dan slaan we boodschappen eten voor een aantal weken. Daar houden we het dan ook bij. Het is in ieder geval geen kar met een kop erop. Die hebben we vorige week wel gezien. Karren vol. Alsof er een oorlog op komst is. Duwende mensen voor de diverse stellingen. Ik kon op den duur mijn mond niet openhouden. Met tot gevolg een woordenwisseling. Bij de broodafdeling sloeg en man a-sociaal zoveel afbakbroodjes in dat ik er een opmerking over maakte. Dat er ook nog andere mensen zijn die dat brood willen kopen. Zijn reactie was: 'Dan moeten ze maar vroeger komen'. Het maakte me nog nijdiger. Maar het kan nog erger. Van een kennis hoorde ik dat een man in een supermarkt in Veenendaal maar liefst vijftien potten bruine bonen in de kar gooide. In één keer een heel schap leeg. Hoorde van mijn vriendin Gerda dat haar dochter een koelkast had besteld, maar die kon niet geleverd worden, want de zaak van wit- en bruingoed had het te druk met het afleveren van bestelde vrieskisten. Gekte ten top. Wij doen er in ieder geval niet aan mee.''

Petenbos

Bert van Meegdenburg, sinds en jaar gepensioneerd, zit met tegenzin thuis. Hij staat veel liever op het voetbalveld. Het veld van GVVV, waar hij trainer van een jeugdteam is. En met veel genoegen de verrichten van zijn 19-jarige kleinzoon Justin Spies gadeslaat. ''Wij hamsteren niet. Wij halen alleen maar de dagelijkse boodschappen in huis. We hebben ze gezien. Karren vol met eten en drinken, en natuurlijk wc-papier die uit de diverse supermarkten die het Petenbos werden gereden. Ook een man gezien die een kar vol met suikerklontjes en patentbloem voortduwde. Desgevraagd liet hij weten dat dit voor het bakken van pannenkoeken was. Mijn vrouw antwoordde echter dat patentbloem en suikerklontjes nou niet echt geschikt zijn om pannenkoeken van te bakken. De karren vullen met een vaak een kop erop komt bij mij over als a-sociaal. Nogmaals, wij halen alleen maar de dagelijkse boodschappen.''

Stokbroden

Andrea de Leeuw, met haar gezin woonachtig aan Het Erf, hamstert niet. ''Dat is tegen mijn principe. Je hebt ook met andere mensen te maken. Dat weer andere mensen daar anders over denken heb ik ervaren. In de supermarkt op Het Erf stond een klant die maar liefst twintig stokbroden insloeg. Niet normaal. Dan houd je echt geen rekening met een ander. Ik haal alleen maar de dagelijkse boodschappen in huis. In de vriezer heb ik wel wat vers brood liggen.'' Andrea probeert zich, nu ze vanwege het coronavirus voorlopig niet als softbalster bij Blue Socks in actie komt, fit te blijven met fietsen, hardlopen en het werken met gewichten. En gezond te eten. ''Maar daar hoef ik niet voor te hamsteren'', aldus Andrea. Dick van de Maas, eigenaar van de Veenendaalse Cateringservice 'De Maes' stuurde tien van zijn twaalf medewerkers met arbeidstijdverkorting naar huis. Het coronavirus treft hem in alle opzichten zwaar. Hij zag maar liefst dertig grote evenementen afgelast worden. ''met een fiks aantal auto's minder doen we nog wel iets, maar dat is weg te cijferen. Hamsteren hoeven we niet. Onze vriesafdelingen zitten vol, maar we kunnen het niet kwijt. Dit is een ramp.'' Albert van Kooten, van Boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat, zegt dat er in zijn zaak niet gehamsterd is. Zeker niet wat de verkoop van boeken betreft. ''Veel mensen zitten thuis vanwege het virus, dus tijd om te lezen zou ik zeggen. Wie weet komt het nog. Ik kan wel terugkijken op een goede Boekenweek'', aldus de Veenendaler.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden