Oud-Veenendalers Bart (36) en Gerda (33) Teunis maakten een carrièreswitch en emigreerden naar midden-Italië, waar ze een camping overnamen. Door het coronavirus zitten ze nu midden in een crisis. (Eigen foto)
Oud-Veenendalers Bart (36) en Gerda (33) Teunis maakten een carrièreswitch en emigreerden naar midden-Italië, waar ze een camping overnamen. Door het coronavirus zitten ze nu midden in een crisis. (Eigen foto) (Foto: )

Veenendalers in Italië: 'Uit het niets kwam het virus ...'

Door Christiaan Abbing

Veenendaal - Ze hadden zich hun eerste jaar als nieuwe eigenaren van een camping wel anders voorgesteld. Oud-Veenendalers Bart (36) en Gerda (33) Teunis maakten een carrièreswitch en emigreerden naar midden-Italië, waar ze een camping overnamen. Door het coronavirus belandden ze midden in een crisis.

‘Het is altijd een droom geweest om eigenaar te zijn van een eigen B&B of kleine camping’, vertelt Bart. ‘Het is na jaren zoeken gelukt om Villa Ti Amo & Camping Le Marche te kopen.
Een goed lopende Agriturismo in de regio Le Marche het midden van Italië.
Eindelijk kwam onze droom uit en lukte het ons om dit avontuur aan te gaan. ‘Hoe heerlijk is het om in een lekker klimaat en schitterende omgeving aan je eigen camping te werken’, zegt hij lachend. ‘Dat wil toch iedereen!’

Perfect

‘Het begon allemaal perfect’, gaat Bart verder. ‘Met behulp van een investeerder en de bank lukte het om de camping over te nemen. Dat was al een heel avontuur en een grote uitdaging. De camping en de appartementen draaiden goede seizoenen, lag er goed bij en dat gaf natuurlijk veel vertrouwen.
De regio Le Marche is eigenlijk niet zo bekend, maar wordt wel het nieuwe Toscane genoemd.'

Verliefd


Bart: 'Het is een agrarisch gebied met aan de ene kant de Adriatische Zee en aan de andere kant het gebergte van Monti Sibillini. Daartussen liggen de heuvels van Le Marche met schitterende uitzichten, rust en het echte Italiaanse leven. Ik was direct verliefd op dit gebied. Bij Gerda duurde dat iets langer, maar naar een paar bezoeken was ook zij helemaal om. De mensen, het eten, de natuur, schitterend!’, lacht Bart. ‘Er lopen vossen, dassen, stekelvarkens, herten en wilde zwijnen over ons terrein. En dan heb ik de rest nog niet eens gezien!’ ‘Het begon goed’, zegt Gerda.
‘Online werd de nieuwe website goed gevonden, boekingen kwamen binnen en we waren goed op weg.
Eigenlijk uit het niets kwam het coronavirus. Natuurlijk hadden we gehoord dat er iets in China was maar het leek zo ver weg. Maar het ging snel en kwam direct naar Italië. Iedereen dacht wat er in Nederland ook gedacht werd: een heftige griep, maar het waait wel weer over.’ Intussen weten we wel anders. Italië is hard getroffen, vooral in Noord-Italië.’

Ver weg

‘Italië is een groot land, veel groter dan wij Nederlanders vaak denken’, vult Bart aan. ‘Wij werden door familie en vrienden gebeld over het virus. Wij gaven aan dat het echt ver weg was, 5 uur rijden, hetzelfde als Veenendaal - Parijs. Echter ging het vele malen sneller en was het vele malen erger dan iedereen verwachtte. In Italië leven veel oude mensen en het virus is voor hen echt heel gevaarlijk.’

‘In het begin merkten wij er weinig van: de rode zone was ver weg en alles ging door. Maar de situatie veranderde sneller en sneller. Nu mag niemand in Italië het huis uit, wij ook niet. We hebben een speciaal formulier waarop we moeten invullen waarom we op straat zijn. Voor ons geldt alleen dat we uit huis kunnen als we naar de supermarkt gaan.’

Gestopt

‘Gelukkig hebben wij de villa en de camping, we zijn de hele dag buiten op ons eigen terrein aan het voorbereiden op het vakantieseizoen. We gaan er vanuit dat het seizoen komt en dat we onze gasten ‘gewoon’ kunnen ontvangen. Dat we niet van ons terrein af mogen, is nog te overzien.
Maar sinds de crisis in Italië zijn alle boekingen gestopt. Dit is natuurlijk wel logisch, want iedereen wacht af wat er gaat gebeuren. Het zal vast niet alleen gelden voor Italië maar ook voor alle andere vakantiebestemmingen.'

Geen vlees

'Voor ons eerste jaar is dit natuurlijk wel een ramp, we hebben geen ‘vlees op de botten’, geen grote financiële reserves; het seizoen moet voor ons toch echt wel van start gaan in de zomer.
Voor ons gaat het om onze inkomsten, maar voor heel veel families in Italië gaat het over leven en dood.

Dat kun je de laatste tijd wel voelen in het land. Alles is sober, geen praatjes op straat, een bezoek aan de supermarkt doe je met mondkapje en wegwerphandschoenen. Iedereen houdt afstand en er mogen maar een maximaal aantal personen in de winkel’.

‘Het is gewoon even niet anders,’ zegt Gerda. ‘Wij zijn gezond en kunnen gelukkig doorgaan met voorbereiden, maar anderen in Italië hebben het echt zwaar. Ook al is het ver weg, het komt wel dichterbij.
Wij doen alles om de kosten hier te drukken: we gebruiken de elektrische machines in huis overdag zodat we onze zonne-energie zo goed mogelijk gebruiken.
We halen hout voor de kachel uit ons eigen bos, het kippenhok is gerepareerd zodat we binnenkort onze eigen eieren hebben, we besproeien de tuin vanuit onze waterput en de groentetuin is aangelegd zodat we onze eigen groenten kunnen oogsten.'

Positief blijven

Gerda tot slot: 'We gaan van het positieve uit: dat we hier een mooie zomer hebben met onze mini-camping in dit fantastische gebied. Dat de camping en de villa vol zullen zijn en dat we met z’n alle kunnen genieten van een heerlijke vakantietijd.’

Wie het jonge ondernemerspaar een hart onder de riem wil steken, gaat naar: campinglemarche.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden