Ton Smeitink. de bloemen- en plantenkoopman op de markten, weet het even niet meer. Zaterdag hield hij uitverkoop en moet nu noodgedwongen even stoppen. (Foto: Pieter Vane)
Ton Smeitink. de bloemen- en plantenkoopman op de markten, weet het even niet meer. Zaterdag hield hij uitverkoop en moet nu noodgedwongen even stoppen. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

Markten in Veenendaal uit noodzaak alleen door met food

Veenendaal - De strengere regels rondom de bestrijding van het Corona-virus raken ook de Veenendaalse markten. Op 25 maart ontving de overkoepelende marktstichting de oekaze van de gemeente dat de markten weliswaar doorgang mogen vinden maar dan zonder non-food.

Met andere woorden: geen (onder)kleding, sokken en ander textiel bijvoorbeeld en na het afgelopen weekend ook geen bloemen meer. De stichting heeft deze maatregelen via flyers aan het publiek kenbaar gemaakt. Het gaat om de markten in het centrum (op dinsdag en op zaterdag) en in Veenendaal-zuid op vrijdag.

Strengere maatregelen

Na de uitbraak van het virus golden op de Veenendaalse markten al strengere maatregelen. Minstens anderhalve meter afstand houden en geen handcontact waren daarvan een essentieel onderdeel. Elke marktkoopman trof al fysieke maatregelen om dat te realiseren. Met linten, obstakels en stopstrepen werd ervoor gezorgd dat men op veilige afstand de inkopen kon doen.
Er was zelfs gezorgd voor pompjes met desinfecterende middelen voor bezoekers en marktkooplieden. Vorige week zaterdag kwam burgemeester Gert-Jan Kats zelf een kijkje nemen. Hij zag dat de maatregelen afdoende waren. Maar op last van de Veiligheidsregio Utrecht zijn er strengere maatregelen genomen waardoor alleen de kramen met voedsel opgebouwd mogen worden.De verkoop van voedsel is een essentieel onderdeel van de voedselketen en is daarom wel toegestaan.

Ruimer opgesteld

Dat alles maakt het tevens dat de marktkramen ruimer worden opgesteld en wellicht ook op een andere locatie. Vanaf heden treft men op de markten de volgende producten aan: aardappelen, groenten en fruit, brood, banket en koek, kaas en zuivelproducten, olijven, noten en zuidvruchten, snacks en frisdranken, stroopwafels en pizza’s, vis, vlees en vleeswaren, worst, vers vlees en artikelen van de poelier. Proeven van voedsel is momenteel op de markt ook verboden evenals het ter plaatse opeten van bijvoorbeeld vis of patat.
Een aantal ondernemers heeft ook een eigen website. Zo kan men bloemen bij Ton Smeitink blijven bestellen via www.uwbloemenman.nl. De Noototheek heeft ook een website in de lucht: www.noototheek.nl . Ook Hetty van Soest van X-mode, die altijd op de zaterdagmarkt in de Hoofdstraat staat, ziet in deze voor haar moeilijke tijd de bestelling binnenkomen via haar website www.x-mode.nl . Hans Middelhoven ondergoed en nachtkleding bereikt men via de mail j.w.middelhoven@ziggo.nl. Bestel fournituren bij www.ritsstuk.nl en sjaals en (overzet-) (zonne) brillen via jolanda.brand@online.nl.

Vervroegd pensioen

Overigens stopt Hans Middelhoven eind dit jaar met zijn kraam die ooit succesvol werd opgezet door zijn ouders. Hij gaat met vervroegd pensioen. In zijn kraam maakt hij dat op een groot bord al kenbaar.
De laatste ontwikkelingen en aanbiedingen treft men aan op www.markten-veenendaal.nl .

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden