Andrew verwelkomt Henk en Peer, die gezeten in hun rolstoelen met veel enthousiasme de bewegingslessen volgen. (Foto: Henk Jansen)
Andrew verwelkomt Henk en Peer, die gezeten in hun rolstoelen met veel enthousiasme de bewegingslessen volgen. (Foto: Henk Jansen) (Foto: )

Ghandi in Veenendaal beweegt op de Snollebollekes

Door Henk Jansen

Veenendaal - Andrew Matthias (25) zag het als een grote uitdaging om de bewoners van zorgwoonlocatie Ghandi, aan de Ghandistraat in Veenendaal, woensdagochtend via bewegingstherapie in actie te krijgen. Dat lukte de eerstejaars student BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) in alle opzichten.

Met een scala aan bewegingsvormen, waarbij geen ledemaat van de deelnemende bewoners werd overgeslagen, werd het een, tot tevredenheid van de bewoners, geslaagde activiteit. Waarbij zelfs op de muziek van de 'Snollebollekes' oefeningen werden uitgevoerd.

Hersenletsel

''Ik heb de bewoners van woonlocatie Ghandi allemaal een brief gestuurd met een uitnodiging om een klein half uur gymnastieklessen te volgen. Die ze vanaf het balkon konden volgen. Ik had ze liever allemaal persoonlijk willen benaderen maar gezien het coronavirus was dat niet mogelijk'', aldus de zorgmedewerker van Interakt.
Naast de bewoners strekten ook een tiental verplegende personeelsleden hun benen en armen. Zij deden dat op het grasveld voor de woonlocatie. In woonlocatie Ghandi in Veenendaal wonen met name mensen met hersenletsel. De woonlocatie bestaat uit twee locaties: Ghandi en Entradatoren. In woonlocatie Ghandi wonen cliënten zo zelfstandig mogelijk, met de mogelijkheid van 24 uurs-zorg. Woonlocatie Entradatoren ligt in één van de nieuwste wijken van Veenendaal. In verband met de coronacrisis dienen de bewoners op hun kamers te blijven. Bezoek en therapie is niet mogelijk. Andrew begon de bewegingstherapie met ademhalingsoefeningen. Deze werden nagenoeg allemaal gevolgd door bewoners van locatie Ghandi. En dat allemaal onder een verfrissend voorjaarszonnetje. Twee bewoners, Henk en Peer, van Interakt namen vanuit hun scootmobiel deel aan de lessen. Vervolgens werden onder muziek armen, benen, nek en schouders onder handen genomen. Peer, liet zien veel zin in de oefeningen te hebben. Ook vanaf de balkons werden de oefeningen met veel enthousiasme uitgevoerd.

Saxofoon

Bewoner Kees, verscheen op een gegeven op zijn balkon met zijn saxofoon. Hij liet een gezellig riedeltje horen uit het koperinstrument, dat al snel door een verplegend personeelslid als 'Summertime' uit de musical 'Porgy en Bess' werd herkend. En over verplegend personeel gesproken, een tiental nam enthousiast deel aan de lessen van Andrew Matthias. ''Dit is toch leuk. Meer dan een prima oplossing nu we zo beperkt zijn om mensen datgene te bieden wat ze dagelijks nodig hebben, in dit geval beweging'', aldus een verplegend personeelslid van Interakt. Vanaf het balkon, en op het grasveld, klonk na de lessen een welgemeend applaus aan het adres van Andrew.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden