Afstand is geboden. (Foto's: Pieter Vane en Aart Aalbers)
Afstand is geboden. (Foto's: Pieter Vane en Aart Aalbers) (Foto: )

Kooplieden markten Veenendaal houden zich aan de regels

Door Pieter Vane en Aart Aalbers

Veenendaal - De marktkooplieden in het centrum van Veenendaal en op het dr Slotemaker de Bruineplein in zuid houden zich zeer strikt aan de regels zoals opgesteld of geadviseerd door het RIVM. Dat bleek afgelopen vrijdag en zaterdag nog eens een keer. Op deze dagen werden ook de resterende waardebonnen uitgereikt van de marktactie. Een mooie groepsfoto was helaas niet mogelijk maar verschillende winnaars werden toch op de foto gezet.

Concreet betekenen de Corona-maatregelen onder meer dat men minstens anderhalve meter afstand van elkaar moet houden en zeker niet op een kluitje samengeschoold moet gaan staan. Geduld voor de kraam is een eerste vereiste.
Ook dient men elkaar niet met de handen te begroeten maar slechts met de elleboog. Om de marktbezoekers van dienst te zijn stonden her en der pompjes met desinfectiemiddel. Daar werd flink gebruik van gemaakt.

Tevreden

Burgemeester Gert-Jan Kats kwam zaterdag al vroeg een kijkje nemen hoe marktmeester Ton Smeitink dingen zoals toegezegd geregeld had. Hij toonde zich hier zeer tevreden hierover. Het nakomen van de door het ministerie gegeven advies ter bestrijding van het virus moet echt serieus worden genomen; een burgemeester kan anders eventueel ten aanzien van de bescherming van de openbare leefruimte maatregelen nemen. In Leiden zijn warenmarkten in de openbare ruimte sinds vrijdag niet meer toegestaan. Een en ander was al aangekondigd zodat handelaren hierop waren voorbereid. Zoiets laten we in Veenendaal niet gebeuren, werd hardop uitgesproken.

Pin betalen

De mannen van de Stichting Markten Veenendaal, steeds met een Promotietent aanwezig, zagen daar ook streng op toe. Op de zaterdagmarkt had elke koopman via borden, afzetlinten en anders, klanten er op gewezen tenminste enige afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk met pin te betalen. Gekochte waren mochten niet op de markt geconsumeerd worden! De sfeer was onder de klanten was goed.
Er werd weliswaar minder dan voor de crisis in groepjes met elkaar gepraat, uit de algemene reactie van de mensen op de situatie blijkt een grote mate van besef en toch ook wel vertrouwen in een goede afloop van de situatie.
Marktmeester Ton Smeitink was zaterdagmiddag een en al lof over hoe de marktkoopman/vrouw en bezoekers met de regels omgingen: ‘’Ik ben trots op al die marktkooplieden die maatregelen namen om te proberen het Coronavirus niet verder te verspreiden. Ze leefden de voorschriften na en hielden zich aan de aanwijzingen.
Ook ben ik trots op al die Veenendalers die vandaag maar ook gisteren naar de Markt kwamen om inkopen te doen. Ook zij namen over het algemeen de veiligheidsvoorschriften in acht. Veelal stonden ze ver uit elkaar in rijtjes te wachten bij onder andere de bakker, de vishandelaars of groenteboer. Veenendalers bedankt!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden