Aan de Jan Steenlaan, recht tegenover de winkelstrip, komen de bomen tot volle bloei. (Foto: Aart Aalbers)
Aan de Jan Steenlaan, recht tegenover de winkelstrip, komen de bomen tot volle bloei. (Foto: Aart Aalbers) (Foto: )

O ja, het is ook nog eens lente!

Veenendaal -  Door alle perikelen en dus berichtgevingen over het Coronavirus, zouden we het bijna vergeten: het is ook nog eens lente! Een periode waarin de knoppen aan de bomen komen of zelfs al tot volle bloei komen, de bloemetjes ontwaken en het dierenleven de jongste telgen laat zien.

Voor de mens is dat een tijd waarin men afscheid neemt van de winterse dagen en uitziet naar de zomer. Vorige week vrijdag is in ons land de lente officieel van start gegaan.
In Veenendaal is dat goed te zien aan de Jan Steenlaan in zuid waar de bomen tegenover de kleine winkelstrip al; hun mooie roze tooi laten zien. Menige buurtbewoner maakt er een foto van. En wat te denken van het jong dierenleven. Onze fotograaf Pieter Vane schoot bijgaande foto van moedereend met haar kroost van liefst dertien kuikens.
Hij zag dit langs het ventpad parallel aan de Kleine Beer, net na de rotonde waar het oude tuincentrum stond. Zeg nou zelf: een vertederend beeld toch in deze crisistijden?

Lente

Het woord "lente" is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen ("lengte"). Het is verwant aan het Duitse Lenz en het Engelse lent, de veertig dagen durende vastentijd voor Pasen. De lente wordt veelal geassocieerd met vruchtbaarheid en voedselproductie. In Europa worden in de lente de eenjarige voedselgewassen gezaaid. Door de effecten van de lente op de natuur wordt de lente vanouds gevierd met vruchtbaarheidssymbolen. Restanten hiervan zijn te zien in symbolen als de meiboom, de paashaas en zijn eieren, en de stok met het haantje bovenaan tijdens Palmpasen.

Meer berichten