Hilde Graafland verlaat Veenendaal en gaat preken in Friesland.
Hilde Graafland verlaat Veenendaal en gaat preken in Friesland. (Foto: Rick Praamstra)

Dominee Hilde Graafland: preken aan de Waddenzee

Door Rick Praamstra

Veenendaal - Predikant Hilde Graafland (62) heeft na bijna veertien jaar afscheid genomen van Veenendaal. Op 8 maart leidde ze haar laatste dienst bij fusiegemeente De Open Hof. Graafland zal de laatste vier jaar van haar carrière preken bij twee Friese dorpjes aan de Waddenzee.

Lachend schenkt Graafland de thee in en zet de glazen op onderzetters met pompeblêden erop; de hartvormige waterbladen op de Friese vlag. In de boekenkast steken Friese vlaggetjes uit. De dominee van de Protestantse gemeente De Open Hof – sinds juli 2019, daarvoor bij Sola Fide – straalt en heeft veel zin om  haar eerste dienst te leiden in het Friese dorpje Ternaard. Dat zou op 29 maart zijn, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

Energie

De laatste jaren van Sola Fide en de fusie met het Aller Erf kostte Graafland de nodige energie. Het beroep vanuit het noorden ziet ze als een teken van God. “Ik was toe aan een nieuw begin. Veertien jaar Veenendaal is een lange tijd. Ik voel me sterk verbonden met de mensen en de mensen met mij. Ik heb echter het gevoel dat het goed is om te gaan."

Ze voelde zich thuis bij de Sola Fide, maakte er vrienden en kijkt met vreugde terug op haar predikantschap in Veenendaal. “Ik heb van de gemeente gehouden. Qua geloofsbelevenis stonden we dicht bij elkaar en er is bij Sola Fide altijd ruimte geweest voor mensen die in andere kerken minder paste. Vroeger waren dat bijvoorbeeld leden die met een Rooms-Katholiek waren getrouwd of samenwoonden, later voor homoseksuelen."

Muziek

Ze zal de muziek gaan missen en de samenwerking binnen de gemeente. Dat ervoer ze beide tijdens de laatste dienst. Een groot combo van negen personen - zes op instrument en drie zangers - gaf de dienst een feestelijk tintje. Na de zegen aan het eind zong een koor haar toe. "Ze hebben dat speciaal voor mij ingestudeerd; dat vind ik zo'n mooi gebaar van betrokkenheid."

Veenendaal is voorbij en haar vizier richt ze nu vol op Friesland. Ze gaat wonen in Ternaard, een dorp van zo'n 1200 inwoners. Ze gaat daar preken en in het iets grotere Holwerd. Ze zit inmiddels op Friese les. "Spreken wordt moeilijk, maar ik wil het wel kunnen verstaan. Als iemand op zijn sterfbed in het Fries zijn verhaal doet, wil ik hem kunnen begrijpen."

Bof

Ze kijkt ernaar uit. "Ik vind het grappig, ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden." De dorpjes liggen aan de Waddenzee, bij Holwerd vertrekt de boot naar Ameland. "Ik bof met de omgeving. Ik ben een groot vogelliefhebber, dus ik ga veel vogels bekijken. Ik denk dat ik direct lid word van de Waddenvereniging. Dan kan ik eens per jaar een loop organiseren voor de gemeente, haha."

Friesland wordt haar laatste klus als predikant; over vier jaar gaat ze met emeritaat. Daarna zal ze terugkeren naar Gouda, waar ook haar vader en dominee Cornelis Graafland zijn pensioen beleefde. Hij preekte van 1963 tot 1968 in de Oude Kerk. "Wat ook hartstikke leuk was aan mijn tijd in Veenendaal, waren al die verhalen die ik over mijn vader hoorde. Ik heb hem hier beter leren kennen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden