Theo van Hardeveld bij de originele aak in Museum Veenendaal. (Foto: Marco Diepeveen)
Theo van Hardeveld bij de originele aak in Museum Veenendaal. (Foto: Marco Diepeveen) (Foto: )

'Grenzeloos' feest voor iedereen in Veenendaal

Veenendaal - Zestig jaar geleden kwamen Gelders Veenendaal en stukken grond van Renswoude en Ede bij het Utrechtse deel. Het zal de jongere Veenendalers onbekend in de oren klinken, maar lange tijd werd de gemeente verdeeld over twee provincies met een grens die dwars over het Zwaaiplein liep. Veenendaal viert dit lustrum onder de noemer Veenendaal Verenigd/t. De officiële start is op donderdag 12 maart.

Door Marco Diepeveen

Kartrekker is Museum Veenendaal, in de persoon van voorzitter Theo van Hardeveld. "Op 1 januari 1960, de datum van de grenscorrectie, vierde Veenendaal geen feest. Alleen stuurde Ede een gelukstelegram. Zestig jaar later willen wij het memorabele en voor Nederland unieke moment vieren met een feestprogramma."

Onthulling Zwaaiplein

De openingshandeling op 12 maart vindt plaats op het Zwaaiplein en duurt van 16.15 tot 17.30 uur. "Gezeten in oldtimers komt het college van B en W aan op het Zwaaiplein en wordt daar ontvangen met muziek van De Muzen. Op het Zwaaiplein wordt 'iets' onthuld. Theatergezelschap Artis Amore speelt een speciaal geschreven stuk. Waarom 12 maart? Die datum wordt beschouwd als de stichtingsdatum van Veenendaal. Op 12 maart 1546 verleende keizer Karel V de eigenaren van de Rhenense veengebieden octrooi om deze te gaan ontginnen. "Een einddatum voor Veenendaal Verenigd/t ligt waarschijnlijk in september of oktober. Het zou mooi zijn als de afsluiting bestaat uit een discussieavond met oudere en jongere inwoners over de toekomst van Veenendaal." Van 8 juni tot eind augustus komt er een 'memory lane' in het centrum. Acht billboards met daarop foto's van de situatie toen, uitgezocht door de historische vereniging. Via een app kun je quizvragen over het onderwerp beantwoorden. Studenten van de opleiding styling van Nimeto Utrecht ontwikkelen een toolkit waarmee centrumwinkeliers zich bij de 'memory lane' kunnen aansluiten.

Expositie

Het museum toont van 29 mei tot en met 27 september de expositie 'Van industriedorp naar provinciestad', over de groei van Veenendaal. "Dat gebeurt aan de hand van drie thema's: stad in opbouw, wonen en werken en samenleving. Onder andere een huiskamer uit de jaren zestig en oude films in een mini-bioscoop roepen de sfeer van toen op. Ook zullen er kinderworkshops rond het thema komen." Jaap Pilon en Rein Bijkerk interviewen de komende maanden inwoners op leeftijd. Hun 'oral history' komt in de tentoonstelling. De laatste week van augustus vindt het (gratis) Muziekfestival plaats. Op 27 augustus draait er live muziek uit de sixties tot heden op de Markt. "Veenendaal Verenigd/t schetst de stormachtige groei van Veenendaal. Van dorp van wol en sigaren naar FoodValley en ICT Campus. Het verenigingsfeest vieren we samen als samenleving. Jong en oud verenigd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden