Albert van Kooten is er alles aan gelegen om iedereen aan het lezen te krijgen. Zowel wat literatuur als lectuur. lectuur. (Archieffoto: Martin Brink)
Albert van Kooten is er alles aan gelegen om iedereen aan het lezen te krijgen. Zowel wat literatuur als lectuur. lectuur. (Archieffoto: Martin Brink) (Foto: )

Boekhandelaar Albert van Kooten wil niet aan tafel bij DWDD

Beschouwing

Door Henk Jansen

Veenendaal - Geniet je in Veenendaal en de regio een goede reputatie, dan sta je plotsklaps ook volop in de landelijke schijnwerpers als boekhandel. Beter gezegd, als eigenaar van een boekhandel. In dit geval Albert van Kooten, die al jaren met succes in genoemde gemeente zijn boekhandel drijft. De wijze waarop hij onlangs landelijke bekendheid kreeg is echter zeker niet de bekendheid waarop de vlag uitging aan de Zandstraat. En dat mag een eufemisme worden genoemd.

In het boek 'Generaal zonder leger' van de Turks/Nederlandse schrijver Özcan Akyol (Eus), een essay dat vanaf zaterdag 7 maart als Boekenweek essay 2020 in een oplage van 70 duizend stuks bij aankoop van een boek gratis wordt verstrekt, krijgt Albert van Kooten, op iets meer dan de eerste 4 pagina's, het hard te verduren. Forse kritiek wordt er geleverd door Akyol. Hij is bekend van een aantal romans en is columnist van een aantal landelijke dag- en regiobladen. Ook komt hij regelmatig in diverse tv-programma's, waaronder De Wereld Draait Door (DDWD).

Kritiek

Waar komt die kritiek vandaan? Voorafgaande aan de lezing, voor zo'n dertig belangstellenden, had Van Kooten met Akyol een inleidend gesprek van 15 minuten. Daarin werd onder meer het boekenvak besproken. Over keuzes van de lezers en de boekverkoper zelf. Vijf maanden later zegt Albert van Kooten in het essay 'Generaal zonder leger', afgeschilderd te worden als pretentieuze en onnavolgbare boekverkoper. Een verkoper die graag zijn eigen voorkeuren aan het lezerspubliek wil slijten.

Teleurstelling

Zo ken ik Albert van Kooten zeker niet. Kocht ik vroeger de boeken bij Kniphorst in Wageningen, eenmaal een boek gekocht bij Van Kooten blijf ik aan de Zandstraat binnenstappen. Met hem is het goed 'bomen' over boeken. Op de eerste 2 pagina's van het essay druipt de teleurstelling van Akyol er vanaf.
Zoals over die troosteloze parkeerplaats. Had hij liever gezien dat een piccolo, zoals in de roman 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer, de sleutels had aangepakt om zijn auto naar een parkeerplaats te rijden? Of had hij in plaats van de warme thee in een kartonnen bekertje, het liever uit een kristallen glas gedronken, geserveerd door Jessica Durlacher in een fraaie lange jurk met een split, dan die ongedurige dame die hem de drank bracht? Akyol kon het ook niet laten om een opmerking te maken over de benen van Van Kooten. Voor mij het bewijs van een voor Akyol verloren avond.

Niet bij DWDD

De Veenendaalse boekhandelaar werd vorige week benaderd door DWDD of hij samen aan tafel met Özcan Akyol en Van Nieuwkerk verder wilde praten. Hij hield de boot af. Had geen trek in een combinatie aan kritiek en een avond waarop hij helemaal gefileerd zou worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden