Bij snuffelmarkt De Kleine Beurs  aan de Jan Steenlaan staan ze voor u klaar. (Foto: Co keulstra)
Bij snuffelmarkt De Kleine Beurs aan de Jan Steenlaan staan ze voor u klaar. (Foto: Co keulstra) (Foto: )

Snuffelen bij 'De Kleine Beurs' in Veenendaal-zuid

Door Co Keulstra

Veenendaal - Snuffelmarkt 'De Kleine Beurs' is gevestigd aan de Jan Steenlaan 4 in Veenendaal-zuid. Het is elke zaterdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur en koffie en/of thee staat altijd klaar. Hier komen de mensen uit de buurt even aanlopen voor een praatje en een bakkie troost. Daarna even 'snuffelen' in de verschillende ruimtes waar de tweede hands spulletjes staan. Wie weet is er iets bij wat iemand kan gebruiken. Uiteraard voor een klein prijsje.

"Dit was van een kleuterschool, daarna heeft het onderdak gegeven aan een instelling voor bijlessen en Radio Stilok", vertelt eigenaar Gijs. "Omroep Veenendaal heeft er nog gebruik van gemaakt. Ik zat met mijn bedrijf bij Sola Fide en kon 15 jaar geleden dit pand van de gemeente kopen en ben ik hier naar toe verhuisd. Toen ik met pensioen ging heb ik het bedrijf overgedaan en zat ik met een leeg pand. De ramen werden ingegooid. Dat wil je niet, dus zocht ik naar een oplossing. Ik ging zelf nogal eens naar een rommelmarkt en dat bracht mij op het idee om een aantal mensen bij elkaar te zoeken die gebruikte spulletjes aan de man wilde brengen. We zijn hiermee begonnen en het blijkt dat we ook nog eens een sociale functie vervullen. De mensen uit de buurt komen hier een praatje maken en koffie drinken. Soms moeten ze ook even geholpen worden, bijvoorbeeld om iets op te hangen".

Geen vaste handel

Joop is als burger in dienst geweest van defensie en toen hij op 55-jarige leeftijd met pensioen mocht, heeft hij eerst zijn eigen huis gebouwd. Daarna zocht hij een invulling van zijn vrije tijd en kwam op de Jan Steenlaan terecht: "De spulletjes heb ik toen opgehaald bij familie en kennissen. Ik heb geen vaste handel, het varieert wekelijks. Het is een vrijetijdsbesteding waar ik wel aardigheid in heb. Mensen komen hier een praatje maken en soms verkoop ik iets, maar je wordt er niet rijk van hoor.
We leggen onder elkaar wat geld bijeen voor de koffie en de soep en na sluitingstijd drinken we nog even iets met elkaar. Het is een gezellige groepje van zeven mensen en we hebben veel lol onder elkaar". De snuffelmarkt heeft ook een sociale functie. Het is eigenlijk een soort van clubhuis voor de buurtbewoners. De uitbaters worden rijk van de verhalen die ze te horen krijgen.

Verzamelingen

Wim van Rijswijk heeft sinds september 2019 een ruimte gehuurd en heeft daar zijn verzamelingen neergezet. Hij vertelt: "Ik heb vele verzamelingen zoals, boeken, ansichtkaarten, postzegels, muziek en curiosa. Het is altijd al mijn wens geweest om zoiets als dit op te zetten. Nu kreeg ik de kans. Het is een invulling van mijn uit de hand gelopen hobby. Ik heb allerlei verzamelingen aangelegd, die ga ik nu gedeeltelijk verkoop. Ik heb jarenlang op beurzen en markten gestaan, nu heb ik een permanente 'tentoonstelling'.
Dan hoef ik niet meer met mijn handel te sjouwen en steeds weer een kraam in te richten". Nelie ziet dit als een nuttige vrijetijdsbesteding en heeft veel plezier in deze hobby: "Het is geweldig leuk om dit te doen. Kopen en verkopen van oude, gebruikte spullen. Daar zit nog veel bruikbaars bij hoor. Elk jaar kiezen mijn kleinkinderen een goed doel uit (vorig jaar KiKa) en daar gaat dan een groot deel van wat ik hier verdien naar toe. Het zijn geen grote bedragen, maar goed, het draagt wel bij. Ik verkoop van alles wat.

Baby

Katja komt uit Portugal en heeft een zes maanden oude baby: "De baby huilt nooit, als ze een kik geeft, wordt ze meteen op de arm genomen door de deelnemers hier. Ze wordt eigenlijk wel een beetje verwend. Ik verkoop hier kristal, sieraden en curiosa".

De tweedehands spulletjes worden soms bij grote verzamelhuizen ingekocht of men loopt zondags de rommelmarkten af. De uitbaters praten veel met bezoekers en drinken samen een kop koffie of eten een lekker soepje met elkaar. Veel bezoekers komen regelmatig langs, sommigen zijn al vrienden geworden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden