Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Storing Veenendaalpas houdt langer aan

4 juli 2023 om 10:04 Overig

VEENENDAAL Inwoners met een Veenendaalpas hebben deze enkele dagen niet kunnen gebruiken. Door een storing bij de ingang van de nieuwe periode vanaf 1 juli heeft de gemeente besloten het systeem deels af te sluiten. Zij gaf eerder aan dat de storing verholpen zou zijn, maar meldde later dat dit toch langer ging duren.

door Peter Kuijpers

,,Met de Veenendaalpas kunt u gebruik maken van de minimaregelingen van de gemeente Veenendaal. De Veenendaalpas is niet alleen bedoeld voor inwoners met een bijstandsuitkering, maar bijvoorbeeld ook voor werkende mensen met een laag inkomen”, is op de website te lezen. Daarnaast kregen bezoekers online het volgende bericht getoond: ,,Storing. Door een technische storing is het momenteel helaas niet mogelijk om in te loggen in de Mijn Omgeving. Ook kan de pas momenteel niet gebruikt worden om tegoed te besteden. Wij werken aan een oplossing om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.”

GEBLOKKEERD

,,Bij de overgang naar het nieuwe jaar is voor Veenendaalpashouders een storing ontstaan bij Bureau Minimaregeling te Amersfoort. Hierdoor is bij een aantal Veenendaalpashouders de gegevens verwisseld met een andere pashouder. Deze waren zichtbaar. Meteen na het signaleren hebben we actie ondernomen, waardoor Veenendaalpashouders niet meer konden inloggen. Daarna zijn de juiste gegevens ingevoerd”, meldde het college begin deze maand. Zij had de gemeenteraad al snel aangegeven dat de storing verholpen zou zijn. Toch kwam er een nieuw bericht op de website waarop te lezen was dat de Veenendaalpas nog geblokkeerd was.

,,Zoals u misschien gemerkt heeft, is het tijdelijk niet mogelijk voor houders van de Veenendaalpas in te loggen op ‘Mijn Omgeving’. Daarnaast kunt u de tegoeden op de pas op dit moment niet besteden. Tijdens de overgang naar het nieuwe pasjaar 2023/2024 is er iets misgegaan. Na het inloggen kon een pashouder gegevens van een andere pashouder inzien. Dit is niet de bedoeling en daarom hebben we het inloggen en de pas geblokkeerd. Hiermee voorkomen we het onjuiste gebruik van de pas en de tegoeden. We achten het risico dat er misbruik gemaakt wordt van uw gegevens minimaal’”, geeft de gemeente aan op de website.

INGEWIKKELDER

De eerdere oplossing voor het probleem bleek niet te werken. ,,De storing is ingewikkelder dan vooraf gedacht. Om dit op te lossen hebben we meer tijd nodig. De verwachting is dat u vanaf woensdag 5 juli uiterlijk 09:00 uur weer kunt inloggen en de pas kunt gebruiken. We vinden het erg vervelend dat dit is gebeurt en bieden onze oprechte excuses aan voor dit ongemak. Uiteraard gaan we onderzoeken hoe dit kon gebeuren en wat we kunnen doen om dit in de toekomst te voorkomen.” Gemeente Veenendaal heeft daarvoor intern een procedure opgestart voor datalekken.

INFORMEREN

Het college had de raad al aangegeven ook hen hiervan op de hoogte te houden. De pashouders wil de gemeente tevens via een brief verder op de hoogte stellen van de storing, zodra er meer informatie bekend is. De regelingen die via de Veenendaalpas lopen, bieden een bijdrage voor onder andere een kledingpakket, kosten voor middelbare school tot een mobiele telefoon en computer voor de jeugd. Maar ook het Doe-mee-budget, vergoeding voor een identiteitskaart tot regelingen voor zieken en gehandicapten en deelname aan sport en cultuur voor kinderen en volwassen.

Afbeelding
Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie