Leden van kunstenaarsclub De Sloep beoordelen elkaars werk. (Foto: PR)
Leden van kunstenaarsclub De Sloep beoordelen elkaars werk. (Foto: PR) (Foto: )

Kunstenaars De Sloep uit Veenendaal exposeren in Amerongen

Veenendaal - "Meer dan tien jaar geleden werd onze schilder- en vriendengroep 'De Sloep' opgericht in Veenendaal. Wij vonden dit tweede lustrum een uitgelezen gelegenheid om een mooie selectie uit veel bijzonder werk dat in de tijd is ontstaan te tonen aan de wereld.'' Dat zegt Daniëlle Scholtus-van Opstal. Komend weekend is er een tweedaagse expositie in Amerongen.

Daniëlle: ''De tweedaagse expositie is op 22 en 23 februari, in de Napoleonschuur te Amerongen. Wij hebben de expositie: Verrassende Streken genoemd.

Aanvankelijk werd ons gezelschap begeleid door een vaste docent, maar inmiddels 8 jaar geleden namen wij het heft in eigen hand. Sindsdien werken wij als groep zelfstandig, waarbij de leden elkaar stimuleren hun eigen stijl te ontwikkelen. Daarnaast wordt vier keer per jaar een kunstenaar uitgenodigd om enkele weken lessen te verzorgen.''

Patrimoniumlaan

Veel Veenendaalse kunstenaars hebben de weg naar de club gevonden. Maar ook vanuit overig Nederland zijn regelmatig bekende en minder bekende kunstenaars te vinden in het atelier van Janne Bruinsma aan Patrimoniumlaan te Veenendaal. Onder meer kunstenaars als John Noy die in Utrecht op meerdere plaatsen werk heeft hangen.

Weg wijzen

Hij wees de leden de weg naar het maken van portretten en abstract werk. Inge Meuleman, kunstenaar uit Ruurlo maakte hen wegwijs in het ontwikkelen van een eigen stijl.

Verder staan regelmatig bezoeken aan musea op de agenda, om inspiratie op te doen en reist het gezelschap een keer per jaar af naar binnen- en buitenland om te schilderen en lessen te volgen van plaatselijke kunstenaars.
Daniëlle: ''Zo hebben wij geschilderd aan de Normandische kust en zijn wij meerdere malen te gast geweest bij kunstenaar Greetje Feenstra uit Harich, Friesland.
Zij heeft ons begeleid in het schilderen van prachtige Nederlandse landschappen, die u kunt terugzien op de expositie.''

Op deze manier is een hechte groep ontstaan, die zich ontwikkeld heeft tot een talentvol gezelschap, waar veel en mooi werk uit voortkomt.

Bescheidenheid?

Daniëlle: ''Meer en meer hebben wij onszelf afgevraagd wat een kunstenaar is zonder publiek. Misschien was het bescheidenheid die ons weerhield van het wereldkundig maken van ons werk, maar inmiddels hopen wij iedereen een plezier te kunnen doen met deze expositie.
Door onszelf verzorgd en opgezet, op een prachtige plek in het mooie Amerongen verwelkomen de bezoekers graag.''

Alle kunstenaars zijn zelf aanwezig, staan de bezoekers te woord en informeren over alles wat er te zien is en geven achtergronden over hun werk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden