Een klassenfoto uit de jaren '30 van de Boerselandseschool. Door Gerda van Kruistum onlangs geschonken aan de vereniging Oud Veenendaal. De andere foto's komen ook in het verhaal ter sprake.
Een klassenfoto uit de jaren '30 van de Boerselandseschool. Door Gerda van Kruistum onlangs geschonken aan de vereniging Oud Veenendaal. De andere foto's komen ook in het verhaal ter sprake. (Foto: )

Oude foto's geven een fraai tijdsbeeld

Door Anne Slok namens Oud Veenendaal

Veenendaal - Wat er gebeurt met foto's die we als historische vereniging of als amateur-historici ontvangen? Ze worden niet alleen bewaard voor het nageslacht, maar geven ook een mooi tijdsbeeld weer van een bepaalde periode. Hoe zag Veenendaal er bijvoorbeeld uit in de jaren '60 of in de jaren '70? En ze staan ten dienste van boeken over Veenendaal.

Bijvoorbeeld die van Jaap Pilon die net een paar maanden geleden het boek 'Onze Hoofdstraat' heeft uitgebracht of Co Keulstra die met zijn boek 'Levensverhalen' een uiteenlopende opsomming geeft van bijzondere Veenendalers. Deze boeken zijn doorspekt met foto's die misschien wel door u zijn bewaard.

Schenken

Soms gebeurt het dat er op de deur wordt geklopt en er iemand wat komt afgeven. Zo ook afgelopen week. Op de stoep staat Gerda van Kruistum. Haar ouders zijn overleden zo vertelt ze, en heeft samen met haar broer Piet besloten om de foto's, en ander oud materiaal wat hun vader al die jaren heeft bewaard, te schenken.

Onder het genot van een kop koffie bekijk ik het geheel. Samen besluiten we om de foto's niet te bewaren voor een uitgave in een boek, maar om nu al te delen. Dit om een indruk te geven wat er zoal voorbij komt.

Klassenfoto

Zo is er een ansichtkaart van kasteel Prattenburg met een volgeschreven achterzijde. Een klassenfoto uit de jaren '30 van de Boerselandseschool aan de Beatrixstraat. Een plaatje van Takken de smid met een doorkijkje in de Smidstraat anno 1914. Voor wie het niet weet: het is een nauw zijstraatje van de Achterkerkstraat en nog altijd bestaand. Stuk voor stuk zijn de foto's waardevol genoeg om te archiveren, te beschrijven maar zeker ook om te laten zien aan een breder publiek. Verder een foto van Louis van Beek met personeel aan de Achterkerkstraat en een foto, ergens in Veenendaal genomen in 1960, van bakker Bertus Bos.

Vragen

Zoals vaker het geval is roept deze foto ook de nodige vragen op. De foto is van een matige kwaliteit en eigenlijk niet geschikt om af te drukken in de krant. Toch kiezen we ervoor om het wel te doen omdat we uw hulp zo goed kunnen gebruiken. Wie weet waar in Veenendaal deze foto is genomen? Wie heeft er nog meer een foto van een bakker, slager of melkboer uit deze tijd? We kunnen de foto's scannen, u hoeft hem niet te schenken, maar dan blijven ook deze herinneringen levend. Een mailtje naar a.a.slok@casema.nl of naar redactie.rp@dpgmedia.nl is voldoende. Tot slot tonen we ook een foto van koningin Juliana op bezoek in Veenendaal, in 1950 genomen onder aan de Markt. Op de achtergrond ontdekken we nog korpschef van politie Wim Dekker, de enige Veenendaler die ooit de Militaire Willemsorde kreeg vanwege zijn verdiensten in Dordrecht in mei 1940. Tot slot de versierde coöperatie 'De Eendracht' (aan de Zandstraat) ter gelegenheid van wat men toen dacht, het 400-jarig bestaan in 1949 van Veenendaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden