Links Jelica Honders en Marjan Faassen zijn vrijwilligers bij kasteel Amerongen. Zij zoeken nog enkele collega's. (Foto: Co Keulstra
Links Jelica Honders en Marjan Faassen zijn vrijwilligers bij kasteel Amerongen. Zij zoeken nog enkele collega's. (Foto: Co Keulstra (Foto: )

Banenmarkt op kasteel Amerongen

Amerongen - Werken op kasteel Amerongen als vrijwilliger geeft voldoening en is een nuttige invulling van vrije tijd. Op het kasteel is werk te verzetten, zowel met de handen als met het hoofd. Zo zoekt men dagmanagers, zaalgidsen, mensen voor de kaartjesverkoop, in de kasteelwinkel, de werkgroep podiumkunsten, in de moes- en siertuin, bij de klusgroep en bij het parkbosteam.

"Ik ben nu twee jaar vrijwilliger bij het kasteel en ben dagmanager en coördineer ook de dagmanagers", vertelt Marjan Faassen. Marjan is gepensioneerd en heeft in het ziekenhuis in Ede gewerkt. "Ik heb 25 jaar in Ede gewoond en nu woon ik met veel plezier in Rhenen. Ik open 's morgens de luiken van het kasteel, doe de verlichting aan en zet de video gereed, voor de komende bezoekers, We hebben in 2019 ruim 40.000 bezoekers gehad. Ik ontvang de bezoekers en vertel ze de huisregels. Kinderen krijgen tijdens de rondleiding een speurtocht in het kasteel. Na de rondleiding, die 60 tot 90 minuten duurt, worden de bezoekers weer naar buiten begeleid. We zijn met 16 dagmanagers en werken volgens een dienstrooster. Tijdens de winter is het rustiger en zijn we maandag, dinsdag en woensdag gesloten, Vanaf 1 april tot en met 1 oktober zijn we alleen op maandag gesloten. We werken met twee dagmanagers per dag en beginnen de dag een uur voor de eerste rondleiding. We ontvangen ook de rondleiders met koffie en lekkers".

Seizoenborrels

Kasteel Amerongen is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het vrijwilligersteam te versterken. Wie bij Kasteel Amerongen vrijwilliger is, werkt in een enthousiaste team en heeft te maken met verschillende mensen. Er wordt niet alleen hard gewerkt maar het is ook gewoon gezellig. Bovendien draagt men met de werkzaamheden bij aan de instandhouding van het erfgoed in Nederland. Elk jaar zijn er seizoensborrels om de vrijwilligers te bedanken. Bovendien ontvangt de vrijwilliger 20% korting in kasteelwinkel Annebetje. Daarnaast heeft de vrijwilliger de eer om te werken op één van de mooiste locaties in Nederland. Marjan: "We zijn alleen gesloten op eerste kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koningsdag, de rest van het jaar zijn we zes dagen per week geopend. Alle mensen die op de banenmarkt komen worden door mij hartelijk ontvangen en welkom geheten. Ik stuur ze dan door naar de betreffende tafel, waar de coördinator van de werkgroep de kandidaten vertelt wat het werk eigenlijk inhoudt. Het is vrijblijvend en men kan zich eerst oriënteren voordat men zich aanmeld. We werken momenteel met 250 vrijwilligers, die een dagdeel op het kasteel werken".

Veenendaal 

Willem Krul organiseert de banenmarkt: "Ik zorg ook voor een stand tijdens de Grietmarkten. De vrijwilligersorganisatie in Veenendaal (VVC) organiseert ook wel eens een banenmarkt, waar ik dan ook een stand inricht, zo ook in Wageningen. Meestal maak ik een praatje met de mensen en zie ze dan soms pas maanden later zich aanmelden als vrijwilliger". Jelica Honders woont in Amerongen en is sinds 2016 vrijwilliger op het kasteel: "Ik doe graag vrijwilligerswerk, dat is een mooie invulling van mijn (vrije) tijd. Ik doe de kaartverkoop en verstrek aan de mensen veel informatie over het kasteel maar ook over de regio. We hebben namelijk sinds kort ook het VVV in onze kasteelwinkel. De mensen hebben altijd veel vragen, wat er te doen is, over de winterrondleidingen en we sturen ze ook door naar de betreffende locatie of persoon. Leuk werk om te helpen".

In de winkel zijn er ook altijd handjes nodig voor de verkoop van cadeautjes en het inpakken daarvan. Er wordt een praatje gemaakt met de bezoekers en waar ze allemaal vandaan komen. Banenmarkt Kasteel Amerongen: zaterdag 15 februari van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden