Joke Bruggeman, vrijwilligster bij hospice De Wingerd en Bert Dikken, communicatie-adviseur van zorggroep Charim. (Foto: Martin Brink/DPG Media)
Joke Bruggeman, vrijwilligster bij hospice De Wingerd en Bert Dikken, communicatie-adviseur van zorggroep Charim. (Foto: Martin Brink/DPG Media) (Foto: )

'Geef ze het laatste streepje zonlicht ...!'

Door Martin Brink

Veenendaal/Amerongen - Voor de Veenendaalse Joke Hélène Bruggeman-van Rijswijk is het leven sinds een half jaar weer een rollercoaster. Als ze over het onderwerp praat, raakt ze emotioneel. Zo betrokken is ze daarbij. Joke is namelijk fondsenwerver voor het te realiseren tuinhuis bij hospice De Wingerd in Amerongen. Hier worden uitbehandelde cliënten in hun laatste dagen verzorgd. Joke heeft daar twee familieleden geholpen en weet hoe emotioneel daar alles kan zijn. Daarom heeft ze alle waardering voor het personeel en vrijwilligers die het toch maar moeten opbrengen om de mensen het laatste beetje geluk te geven. Joke zet zich nu met hart en ziel in voor de komst van het tuinhuisje, in financieel opzicht dan.

Hospice De Wingerd in Amerongen, gelegen naast verzorgingshuis Elim. Veel mensen uit Veenendaal en omstreken hebben daar hun laatste levensfase. Hier worden ze liefde- en begripvol behandeld en is er ook aandacht voor hun naasten. Hier vindt men een troostend woord, voor wie wil een overdenking en uitstekende verzorging. Er is plaats om zes mensen (zogenoemde 'gasten') te verzorgen die er doorgaans niet langer dan 3 maanden verblijven.

Wens

Het was de wens vanuit De Wingerd, bijgestaan door zorggroep Charim (Hebreeuws voor toewijding) een grote organisatie waar ook deze hospice deel van uitmaakt, om een tuinhuis te realiseren. Veel te vaak gebeurde het namelijk dat cliënten geen gebruik konden maken van het warme zonlicht. Soms konden ze met een rolstoel en een deken even naar buiten. ''Maar wie in een bed ligt, die kon niet van de zon profiteren. Die blijft binnen in bed,'' vertelt Joke. En dat moet anders. ''Want de zonnestralen, daar moet iedereen van kunnen profiteren, zeker als het helpt om hun pijn wat te verlichten.''

Glazen huis

Het plan is het tuinhuisje naast De Wingerd te realiseren. Er wordt een speciaal pad aangelegd dat makkelijk begaanbaar is voor rolstoelen en bedden. De grond behoorde bij de zusters Diaconessen die vorig jaar naar een nieuwe locatie in gebruik namen, iets meer naar het dorp. Het tuinhuisje is goed vergelijkbaar met de vooroorlogse tuberculose-huisjes. Deze stonden in een tuin, de deuren waren open en door ze te draaien kon de patiënt optimaal profiteren van het zonlicht. Nu wordt het een soort van Glazen Huis met open wanden. Lengkeek Architecten en Ingenieurs heeft in mei vorig jaar een ontwerp ingediend dat helemaal is goedgekeurd.

Moeder

Joke is nauw betrokken bij de Wingerd. Haar drie jaar oudere zuster Rieti werd hier verpleegd en vorig jaar haar zwager Heimen.
Ze zag de liefdevolle verzorging maar ook het grote verdriet dat hier alom aanwezig is. ''Als je een jonge moeder met kinderen ziet en je weet dat dit hier haar einde is, dan breekt je hart. Je ondervindt steeds weer verdriet als je er komt. Gun het deze mensen de zonnestralen om hun pijn iets te verlichten.'' Toen ze hoorde van het tuinhuisje, besloot zich hier helemaal voor in te zetten. En dat gaat er komen, daar is ze van overtuigd. Joke wil in de komende maanden dat geld bijeen krijgen zodat nog dit jaar met de bouw kan worden begonnen.

 Soroptimistclub Rhenen -Veenendaal e.o.

Wanneer het tuinhuisje in gebruik moet worden genomen, dat is nog niet bekend maar graag wel zo spoedig mogelijk. Het voorjaar en de zomer komen er immers aan. Er is naar schatting 425.000 euro nodig. Uiteraard draagt Charim ook het nodige bij. Desondanks is er nog een gat van twee ton. Joke: ''Ik heb allerlei instanties benaderd. In ieder geval alle service- en bedrijvenclubs.'' Op verzoek verzorgt ze een presentatie.
Ze kreeg contact met de Soroptimistclub Rhenen -Veenendaal e.o.. ''Daar kreeg ik direct een bedrag van toegezegd. De andere clubs gaan er nog over vergaderen.'' Blij is ze ook met de toezegging van Roparun Veenendaal. Die bekijkt de mogelijkheden om met hun komende loop bij te dragen in sponsoring. Dat zal zeker een substantieel bedrag opleveren. ''Mijn teller staat nu op rond de 45.000 euro,'' zegt Joke.

Het tuinhuisje kost inclusief inrichting 425.000 euro. Er komt een keukengroep, toilet, slaap/woonkamer en buitenopenhaard. Het biedt plek voor 1 of 2 bedden. Er is een rekening via Stichting Vrienden De Wingerd. Info: Joke Bruggeman, 0318-523901, bruggeman@pasqua.nl of Zorggroep Charim, MCV@zorggroepcharim.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden