PKN kerk Sola Fide aan de Eikenlaan is verkocht. Het gemeentelijk monument mag niet gewijzigd worden. (Archieffoto: Aart Aalbers)
PKN kerk Sola Fide aan de Eikenlaan is verkocht. Het gemeentelijk monument mag niet gewijzigd worden. (Archieffoto: Aart Aalbers) (Foto: )

Protestantse Gemeente is kerken kwijt

Door Rick Praamstra

Veenendaal - De Protestantse Gemeente Veenendaal (PGV) heeft definitief haar kerkgebouwen Sola Fide en De Goede Reede verkocht. Op oudejaarsdag ging Sola Fide over naar vastgoedontwikkelaar Ingenious Vastgoed en De Goede Reede naar handelsmaatschappij Koppel Holding. Een eerdere verkoop van beide kerken aan Compactas Vastgoed ging niet door omdat het bedrijf failliet ging.

In juni van 2019 werden de laatste diensten gehouden in de kerken. Sindsdien vormt Sola Fide met het Aller Erf wijkgemeente 'De Open Hof' en De Goede Reede met de Petrakerk wijkgemeente 'ZuidWest'. Wegens dalende ledenaantallen moest de PGV twee kerkgebouwen afstoten. In oktober zou de overdracht aan Compactas plaatsvinden, maar het faillissement gooide roet in het eten.

Hard gelag

''Dat was een hard gelag'', zegt Arend Flier, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. "Begin oktober zou het overgedragen worden, maar Compactas stelde dat uit. Twee weken later was het failliet. Als een bedrijf failliet gaat heb je niet zoveel poten om op te staan. Daar waren we teleurgesteld over en niet blij mee. Toen ging het balletje rollen via de curator en bleken er gelukkig nog gegadigden te zijn die de kerken wilden overnemen."

Het Veenendaalse Ingenious had al een principeakkoord met Compactas om Sola Fide over te kopen, maar kocht na het faillissement de kerk direct van de PGV. Wat de plannen zijn van het vastgoedbedrijf is nog niet duidelijk. In een eerder stadium toonde de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Veenendaal (NGK) interesse in het pand. Deze gemeente kerkt in de aula van het Ichthuscollege en is op zoek naar ruimte waar ze ook doordeweeks activiteiten kan houden. Via de mail geeft predikant Dick Lagewaard aan dat er geen interesse meer is omdat de 'ideale voorwaarden' ontbreken. Zo vindt de gemeente de gevraagde huurprijs te hoog.

Liefst geen horeca 

Omdat Sola Fide een gemeentelijk monument is, kan er weinig veranderd worden aan het pand. Wel hoopt de PGV dat het een kerkfunctie behoudt en geen horecafunctie krijgt bijvoorbeeld. Voor De Goede Reede ligt dat anders. Die zou eventueel tegen de vlakte kunnen gaan voor nieuwbouw. Koppel Holding zou de kerk alweer doorverkocht hebben, maar De Rijnpost kon dat niet verifiëren. De handelsmaatschappij was niet bereikbaar voor commentaar.

Extra geld

De nieuwe verkoop van de kerken levert de PGV extra geld op omdat de gemeente een deel van de door Compactas gestorte waarborgsom mocht houden. Hoeveel meer wilde Flier niet kwijt. De vorige verkoop bracht 1,34 miljoen euro op. Het definitieve afscheid van de gebouwen zorgt voor gemengde emoties, vertelt Flier. "Aan de ene kant is er het verdriet dat we kerken zijn kwijtgeraakt, maar er is opluchting dat we nu financieel uit de zorgen zijn. Als voorzitter van het college van kerkrentmeesters ben ik verantwoordelijk voor het financiële beleid van de kerk. Er is dankbaarheid dat we de kerkgebouwen toch nog hebben kunnen verkopen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden