Een horecacircuit maakt voor het eerst deel uit van het festijn. Onder meer bij Skeutje Bij aan de J.G. Sandbrinkstraat. (Foto: PR) 
Een horecacircuit maakt voor het eerst deel uit van het festijn. Onder meer bij Skeutje Bij aan de J.G. Sandbrinkstraat. (Foto: PR)  (Foto: )

Nieuwe formule Kunstfestival Veenendaal

Veenendaal - Een experiment wil de organisatie het niet noemen, al is de formule zodanig vernieuwd dat de opzet van het Kunstfestival Veenendaal in weinig meer lijkt op voorgaande edities. Met meer podia en een veelzijdiger aanbod van genres en artiesten lijkt het festival dynamischer te worden dan alle vorige afleveringen tezamen.

De naam van het evenement is aangepast, om de nieuwe aanpak te onderstrepen. Veenendaal werd de laatste keer, in 2018, nog uitgenodigd om het Amateurkunstfestival te bezoeken. De aanduiding 'amateur' is verdwenen. Deelnemers en andere participanten, meldt de organisatie, zetten zich met zoveel enthousiasme, kracht en creativiteit in dat de kwalificatie 'amateur' niet meer past. Het Kunstfestival (vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020) wordt gehouden in theater De Lampegiet, Spectrum en in een aantal Veenendaalse horecabedrijven.

Afwisselend

Kunstfestival 2020 wordt aangejaagd door een club van vier personen die met elkaar de contouren trekken van het evenement. Drie andere groepen zorgen er met elkaar voor dat het op de werkvloer ook echt gaat lopen. Soms overlappen de taken elkaar. De drie groepen die per locatie de praktische organisatie oppakken concentreren zich op de activiteiten in theater Lampegiet en Spectrum en op het programma in het horecacircuit.

Horeca

Het is voor het eerst dat een aantal Veenendaal café's betrokken is bij de praktische uitvoering van het Kunstfestival. De deelnemende kroegen zijn Skeutje Bij (Sandbrinkstraat), Zeldzaam (Sandbrinkstraat) en Bite (Brouwersgracht). Op zaterdag 15 staan bij Skeutje Bij van 's middag tot in de late avond bands op het podium. Op zondagmiddag 16 februari kan iedereen terecht bij Zeldzaam en bij Bite voor een afwisselend programma, uiteenlopend van zang tot kleinkunst tot toneel. Het programma is zodanig in elkaar gestoken dat optredens zowel op de ene als op de andere locatie zijn mee te maken. De organisatie van Kunstfestival 2020 heeft zich voor de horeca-inbreng laten inspireren door het Cafétheaterfestival, zoals dat in Utrecht wordt gehouden. Het initiatief is inmiddels overgenomen in enkele andere steden. Zet muzikanten en andere podiumkunstenaars in een café en het theatrale dient zich bijna als vanzelf aan wanneer de luidruchtige klant écht een acteur blijkt te zijn.

Cultuurfeest

Parallel aan het Kunstfestival wordt zaterdagavond 15 februari in De Lampegiet het Cultuurfeest gehouden. Onderdeel van de festiviteiten in het theater is de uitreiking van de Cultuurprijs en de bekendmaking van de Cultuurvrijwilliger van het Jaar. Inmiddels is bekend geworden dat een delegatie uit Olomouc naar Veenendaal afreist om deel te nemen aan Kunstfestival 2020. De Rijnpost publiceert binnenkort een overzicht van en toelichting op de activiteiten in theater Lampegiet en in Spectrum als onderdeel van Kunstfestival 2020. Meer op kunstplatform.nl/kunstfestival.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden