Renswoudse bakt stroopwafels in Namibië

Jac-Louis, Gijsbertha, Adam en Zoë
Jac-Louis, Gijsbertha, Adam en Zoë (Foto: Chris van Rooyen)

Renswoude - Afgelopen zomer zijn Gijsbertha Schouten uit Renswoude en haar man Jac-Louis van Rooyen gestart met een nieuw project: het opzetten van een stroopwafelbakkerij. Ze zijn beide werkzaam bij het project Light for the Children Namibia in Gobabis. Ze willen door middel van dit project een verschil maken voor de mensen in de krottenwijk van Gobabis. Een nieuwe werkplek zorgt voor inkomen; een inkomen dat voor een gezin het verschil kan maken tussen gezondheid en ziekte, tussen leven en dood.

Het begon bij het genieten van een lekkere warme Nederlandse stroopwafel bij de koffie. Gijsbertha’s ouders waren op bezoek. (2017) Pratend over de stroopwafels kwam het idee als vanzelf: Waarom geen stroopwafels bakken in Namibië?! Het zou een mooie business kunnen worden dat een nieuwe impuls kan geven aan het project. Een bedrijf zonder winstoogmerk dat de plaatselijke bevolking voorziet in werk en inkomsten en dat tevens zorgt voor inkomsten voor het project zelf waardoor de afhankelijkheid van donaties minder wordt.

Inmiddels is de start gemaakt. Een businessplan is geschreven, een stroopwafelbakmachine is aangeschaft en de eerste stroopwafels zijn inmiddels gebakken. Het aantal pakjes ligt op gemiddeld 90 per week. De plaatselijke winkeliers zijn enthousiast. Ook in Okahandja, Swakopmund en Windhoek is al een beginnende afzetmarkt.

Nieuwe plannen liggen al weer klaar: Het realiseren van een nieuwe bakruimte en het aanschaffen van een grotere bakmachine, zodat de productie omhoog kan. Het wachten is nu nog op de benodigde gelden. De totale kosten bedragen € 5000,= .

Voor meer informatie zie www.lightforthechildren.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden