Betty Hutten stelt voor het tweede jaar haar huiskamer aan de Noorderkroon open tijdens de manifestatie Theater bij de Buren.
Betty Hutten stelt voor het tweede jaar haar huiskamer aan de Noorderkroon open tijdens de manifestatie Theater bij de Buren. (Foto: )

Theater bij de Buren zoekt huiskamers

Veenendaal - Het Veenendaalse huiskamerfestival Theater bij de Buren 2020 komt langzaam in zicht, toch heerst er enige nervositeit bij de organisatie van het evenement. Van de partijen die met elkaar het festival maken, komen vooralsnog vooral aanmeldingen van artiesten binnen. 'Het enthousiasme is er, dat hoor ik al van verschillende kanten, maar de 'huiskamers' hebben kennelijk nog wat aansporing nodig om zich ook echt te melden', is de reactie van Diane van Galen.

Veenendaal - Zij tekent met haar collega-organisatoren Freddy Titjen en Ned Egan voor het festival dat volgend jaar op zondag 19 april voor het derde achtereenvolgende jaar wordt gehouden. 'Onze ervaring is dat artiesten zich over het algemeen wel melden, huiskamers hebben enige aanmoediging nodig. We vinden het nu wel een beetje spannend worden, want bij de vorige gelegenheden hadden we in december al een rijtje aanmeldingen. Dat rijtje is nu nog een beetje dun.'

Aarzeling

Betty Hutten begrijpt wat Diane bedoelt. Zij stelde bij de vorige editie voor het eerst haar huiskamer aan de Noorderkroon beschikbaar. Wel na enige aarzeling, geeft ze aan. 'We hebben ons voor 2019 aangemeld naar aanleiding van een artikel in de Rijnpost', vertelt Betty. 'Wij zijn muziekliefhebbers en we krijgen gaan mensen over de vloer, dus we waren erg gemotiveerd. Onze huiskamer is niet echt klein maar zeker niet super groot, aanvankelijk dachten we dat we misschien toch niet mee konden doen. Al snel werd duidelijk dat je echt in elke huiskamer een of meer artiesten kunt laten optreden'. Betty kijkt met veel genoegen terug op die eerste ervaring met 'Theater bij de Buren'. 'Het geeft een heel speciaal gevoel en veel sfeer om met anderen in je eigen huiskamer een optreden te ervaren. De artiest speelt drie sessies van een half uur met steeds nieuw publiek dat tussen de optredens door van locatie kan wisselen. Een prima constructie! En hoewel het die dag slecht weer was, kregen we voortdurend aanloop van bezoekers die van de optredens hebben genoten. Voor 2020 hebben wij dan ook niet lang hoeven na te denken. Wij doen weer mee!

Bar Old Inn

De familie Van Spronsen staat voor 2020 eveneens op de 'huiskamer'-lijst, voor de eerste keer. 'Een collega vroeg waarom we onze huiskamer openstellen voor 'Theater bij de Buren', zegt Channa van Spronsen. 'Mijn antwoord was vrij simpel: 'omdat het kan'. Wij hebben een ruime woonkamer waar zo'n 50 mensen naar een voorstelling kunnen komen kijken. Wij houden zelf veel van toneel, muziek en dans. En bovendien weten wij uit ervaring dat een huiskamervoorstelling een bijzondere ervaring is. Hoe gaaf is het om in je eigen huis hiervan te mogen genieten? Het wordt voor ons in 2020 de eerste keer dat wij mee doen. En we hebben er nu al zin in!' Het gezin woont overigens aan de Beatrixstraat in een bijzonder huis. Vroeger zat hier bar/dancing Old Inn.

Aanmelden voor het festival (zowel voor huiskamers als artiesten) kan via: kunstplatformveenendaal.nl/theater-bij-de-buren

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden