Stichting NN draait volledig op donaties in geld en natura en natuurlijk op de vele vrijwilligers.  (Foto: PR)
Stichting NN draait volledig op donaties in geld en natura en natuurlijk op de vele vrijwilligers. (Foto: PR) (Foto: )

Stichting NN: delen maakt rijk

Door Lilian Steensma-Valkenburg

Veenendaal - In Veenendaal zien mensen graag naar elkaar om. Die conclusie zou je kunnen trekken als je ziet hoeveel initiatieven er zijn die zich richten op hulp aan de ander. Helpen zit de Veenendaler blijkbaar in het bloed. En dat is mooi, want hulp is vaak hard nodig.

December is in veel Veense huisgezinnen een feestmaand. Sinterklaas is nog niet het land uit, of we kijken alweer uit naar Kerst. Warmte, gezelligheid en zingeving. Maar ook: nieuwe kleren, lekker eten en cadeaus. En daar wordt veel geld aan uitgegeven.

Dat niet iedereen volledig kan delen in die feestvreugde, is niet eerlijk. Sommigen kunnen het simpelweg niet betalen en staan daardoor aan de zijlijn. Mooi dat er mensen zijn die omzien naar diegenen die het minder hebben getroffen. Een van de organisaties die er juist in de decembermaand voor anderen wil zijn, is stichting NN.

Giften

Dankzij de giften van bedrijven, kerken en particulieren, kan stichting NN elk jaar weer honderden levensmiddelenpakketten uitdelen. 'NN' staat voor 'nomen nescio', ofwel: de naam onbekend. Vlak voor Kerst ontvangen zo'n 750 gezinnen met een minimuminkomen in stilte en volledige anonimiteit een pakket, gevuld met bijvoorbeeld broodbeleg, koffie en conserven.

De adressen worden met toestemming van de betrokkenen aangeleverd door de gemeente Veenendaal en de diaconieën van verschillende kerken. Particulieren kunnen om organisatorische redenen geen namen doorgeven.

Inpakken

Op vrijdagmiddag 13 december zullen ruim 70 vrijwilligers de pakketten inpakken. De dag erop gaan er zo'n 140 vrijwillige chauffeurs op pad om de gezinnen te verrassen. Dat doen ze met hun eigen auto, dus onopvallend. Stichting NN draait volledig op donaties in geld en natura en natuurlijk op de vele vrijwilligers.
Levensmiddelen, inpakdozen, opslag- en inpaklocatie, transport, website enz. worden gratis ter beschikking gesteld door betrokken Veense ondernemers. Een prachtige vorm van maatschappelijk ondernemen en omzien naar de naaste om de hoek.

Meehelpen

Het is elk jaar weer spannend: is er genoeg geld en goed binnengekomen om de gezinnen te kunnen verrassen? Het financiële plaatje voor 2019 is gelukkig weer bijna rond, maar de stichting kan nog wel wat steun gebruiken. Maak je bijdrage over naar SNS IBAN NL95 SNSB 0922 7811 76 t.n.v. stichting NN in Veenendaal. Er blijft geen cent aan de strijkstok hangen. Jouw geld komt goed terecht.

In Veenendaal zien we naar elkaar om. Daar zijn we goed in. Het is vaak een kleine moeite, maar voor wie hulp ontvangt een groot plezier. Zo'n mooi, warm gebaar rond de feestdagen doet veel.
Wil je vrijdag 13 december ook helpen inpakken, of heb je 14 december tijd om een paar pakketten af te leveren? Fijn! Mail even naar info@stichting-NN.nl. Samen maken we Veenendaal een beetje mooier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden