''We hebben u al gemist!'', zegt Claudia Eckelboom tegen juweliersvrouw Van Manen die samen met haar oudste dochter en kleindochter de kraam bezoekt en een zak met die lekkere verse oliebollen meeneemt. (Foto's: Martin Brink/DPG Media)
''We hebben u al gemist!'', zegt Claudia Eckelboom tegen juweliersvrouw Van Manen die samen met haar oudste dochter en kleindochter de kraam bezoekt en een zak met die lekkere verse oliebollen meeneemt. (Foto's: Martin Brink/DPG Media) (Foto: )

Wie oliebollen zegt, zegt Eckelboom!

Door Martin Brink

Veenendaal - Karel Eckelboom staat er weer met zijn kraam op de vaste standplaats op het Kees Stipplein. Misschien was het vorig jaar nog even wennen, maar inmiddels hebben de vaste klanten deze stek ook gevonden. Ooit begon Karel met zijn vader namelijk op de plaats tegenover Juwelier Van Manen. Nu is hij een vertrouwd gezicht op het Stipplein. Zo ook deze maandag. Veel winkels zijn dicht maar Karel is gewoon open. ''Dat verwachten de klanten ook,'' vertelt de goedlachse ondernemer die geboren en getogen is in het Betuwse Drumpt. De Eckelbooms zijn groot geworden in oliebollenkramen en kermisattracties. Vorig jaar werd over dit familie-imperium nog een serie gemaakt door TV Gelderland.
 

Het is betrekkelijk rustig deze maandagmiddag maar het loopt toch lekker door. ´´We staan hier altijd vanaf 1 november. De eerste weken loopt het zeer goed want mensen willen toch graag de eerste oliebol van het jaar proeven. Maar na de Sinterklaas is het altijd even rustig. En aangezien veel mensen dat feest afgelopen weekend gevierd hebben, is er even een dipje. In de laatste weken loopt het weer storm.´´

Oude bekende

Even later komt een oude bekende aangewandeld. Het is de 86-jarige mevrouw Van Manen met haar oudste dochter en kleindochter. Het wordt een hartelijk weerzien. ´´We dachten al: we missen u,'' zegt Claudia, de vrouw van Karel, die even later aan de verslaggever meldt dat de familie vroeger altijd voor koffie zorgde toen ze nog tegenover de zaak stonden.
Het assortiment is weer als vanouds: oliebollen, met of zonder krenten en rozijnen, appelbollen, de 'echte' handgemaakte appelflapjes maar ook Berlinerbollen en sinds dit jaar Nutella-bollen. ''Daar is de chocolade ingebakken,'' verduidelijkt Karel. Bijna alles wordt ter plaatse vers gemaakt.
Hij kan niet aangeven hoeveel bollen hij per dag maakt maar het moeten er vele honderden zijn. ''Mensen vragen wel eens: eigenlijk zou je hier het hele jaar moeten staan. Maar dat is geen doen. Ik zou er best een maandje aan vast kunnen knopen, maar langer lukt niet. Het moet toch ook rendabel zijn. Je ziet dat de mensen rond deze tijd massaal oliebollen willen kopen. In juli is dat minder.'' In januari volgt een wat rustiger tijd. Dat is ook het moment om de kraam te onderhouden en vernieuwingen te plegen. ''Daar zijn we constant mee bezig. Met een nieuwe oven bijvoorbeeld of een aanpassing.''

Veranderingen meegemaakt

Dan heeft Karel ook meer tijd om voor anderen een kraam te bouwen, net zoals hij deze grote kraam geheel zelf en dus naar eigen wensen volgens wettelijke regels heeft gemaakt. ''Geen kraam is hetzelfde maar we doen alles in overleg'', aldus zegt de actieve ondernemer die, gezegend met twee rechterhanden, maakt wat hij in zijn hoofd heeft of wat anderen wensen. Al zeker 28 jaar staat hij in Veenendaal en wil er zeker niet meer weg. ''Ik heb er alle veranderingen meegemaakt.''
Karel&dochters staat er op de kraam. En dat is een waar woord want zijn dochters Kelly, Mandy en Quinty helpen ook mee, net als moeder Claudia trouwens. ''Quinty zit nog op school,'' zegt de 49-jarige Karel.
En de oudste Kelly loopt op alledag en zorgt straks voor een mannelijke nakomelingschap. Eckelboom senior is eind zeventig en doet het wat rustiger aan. Maar hand- en spandiensten voor het bedrijf houden hem nog dagelijks op de been. En goede raad natuurlijk. Contacten met gemeenten bijvoorbeeld, vergunningen regelen. Daar heeft hij de nodige ervaringen mee. Zo is Karel van dat soort zaken ontlast. Ze zijn wel noodzakelijk, maar toch.

Kelder Scheepjeswol

Overigens heeft senior - hoe opmerkelijk - een Veenendaalse achtergrond: hij werd geboren in de kelder van de Scheepjeswolfabriek toen het Wageningse ziekenhuis na de Slag om Arnhem hier naar toe was geëvacueerd! Geboren in de kelder, senior moest het vaak genoeg wat schertsend aanhoren. Maar hij mag zich wel met recht een Veenendaler noemen, met een zeer apart verhaal. Al was dat dus totaal niet voorzien!

Karel Eckelboom bakt ook graag voor verenigingen, instellingen etc., uiteraard tegen een speciaal tarief.
Hij geeft daarover alle informatie op zijn nummer 0653777015.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden