In deze omgeving van de Duivenweide krijgt de Anne Frankboom straks een plek.
In deze omgeving van de Duivenweide krijgt de Anne Frankboom straks een plek.

Anne Frankboom komend voorjaar in Veenendaal

VEENENDAAL - Ook Veenendaal krijgt een zogenaamde Anne Frankboom. Komend voorjaar wordt de boom geplant in de omgeving van de gedenksteen met daarop de namen van de Joodse slachtoffers in Veenendaal. Deze steen bevindt zich sinds mei 1988 in de keermuur aan de Duivenwal.

De boom is een idee van rabbijn Shmuel Katz (62), een geboren en getogen Veenendaler. Hij is nu voorganger in de synagoge in de Gerard Doustraat in Amsterdan en nog regelmatig in Veenendaal te vinden. Bij één van die bezoeken opperde hij het idee voor het planten van zo'n boom. Het gaat om een directe nazaat van de wereldberoemde Anne Frankboom, de kastanje van het Achterhuis en vaak door Anne Frank is beschreven.

Driehonderd exemplaren

De originele boom sneuvelde in 2010 bij een storm. Er zijn in totaal meer dan driehonderd exemplaren verspreid over de hele wereld en dit aantal loopt nog op. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Veenendaal werd bevrijd en de gemeente is van plan om dat met verschillende evenementen te herdenken en te vieren.

De gemeente heeft toegezegd mee te willen werken aan het initiatief. Op dit moment wordt gekeken naar een geschikte locatie en moment om de boom te planten. De verwachting is dat de boom in het plantseizoen 2020 wordt gepland.

Waarschijnlijk komt de boom te staan bij een gedenksteen voor de Tweede Wereldoorlog aan de Duivenweide. Veenendaal is ook bezig met een plan voor zogenaamde struikelstenen op plekken waar Joodse Veenendalers woonden of leefden.

Meer berichten