Diverse gebouwen in Food Valley zijn nog tot 10 december oranje verlicht.
Diverse gebouwen in Food Valley zijn nog tot 10 december oranje verlicht. (Foto: Gezamenlijke Soroptimistclub)

Food Valley in de ban van 'Orange the World'

Regio - Vanaf 25 november zijn in het kader van ‘Orange the World’ beeldbepalende gebouwen in de Food Valley 16 dagen oranje verlicht. Dat is vanwege het project Orange the World, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Iedere jaar kleuren overal in de wereld gebouwen oranje. Zo kleurden eerder bijvoorbeeld onder meer Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Op die manier laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunen.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen! In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies besteedt aandacht aan Orange the World. Ook het Provinciehuis in Utrecht is verlicht.

Cuneratoren

Op verzoek van lokale Soroptimistclubs kleuren in verschillende gemeenten gebouwen oranje. Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal heeft van gemeente Rhenen medewerking verkregen om de Cuneratoren oranje te verlichten. Bij de start op 25 november kwamen leden van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal bijeen bij de oranje verlichte Cuneratoren. Namens de gemeente Rhenen was wethouder Simone Veldboer aanwezig. Zij las een gedicht voor dat door Larissa Verhoeff, stadsdichteres van Ede, speciaal voor ‘Orange the World’ geschreven was.

Naast de Cuneratoren kleuren er in de regio meer gebouwen oranje: in Wageningen het gemeentehuis en Hotel de Wereld, in Ede de Concordiamolen, voor Renkum het gemeentehuis in Oosterbeek en in Bennekom de katholieke kerk.

Actie Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Orange the World is een initiatief van UN Woman, de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, en Zonta.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden