Dames uit Den Bosch leggen bloemstuk.
Dames uit Den Bosch leggen bloemstuk.

Ingetogen herdenking Kruis op de Berg

Elst – De jaarlijkse herdenking bij het Kruis op de Berg, dat de zes gefusilleerde verzetsstrijders in herinnering roept, had woensdag een ingetogen karakter. Vanwege het feit dat het 75 jaar geleden heeft plaatsgevonden, waren dit jaar meer personen aanwezig die een bijdrage leverden aan het programma.

Zo was er een muzikale bijdrage van de Eben-Haezerschool uit Rhenen, werd ook nu Marietje van Ravenswaaij herinnerd (haar zus Hein van Ruiswijk-Van Ravenswaaij was met haar kleindochter Elin Maria aanwezig), was er een appél, bloemlegging, kranslegging, voordrachten en toespraken. Bijzonder was ook de boodschap die de 100-jarige Betty Bausch-Polak door burgemeester Wouter Kolff liet voordragen.

Niet aanwezig

Deze weduwe van één van de slachtoffers was vanwege haar gezondheid zelf niet aanwezig. Sinds de jaren tachtig bezoekt zij trouw met haar kinderen het kruis. Verschillende burgemeesters waren ook aanwezig: Hans van der Pas van Rhenen, Marco Verloop namens de gemeente Veenendaal, burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt (omdat één van de gefusilleerden uit zijn gemeente kwam) en oud-burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff.

Ook nabestaanden werkten aan de plechtigheid mee, zoals Erik Ader, de zoon van gefusilleerde dominee Ader en Pauline Broekema, wier oom Pieter ter Beek was. Verdere jeugdigen die de plechtigheid meemaakten waren leerlingen van Atheneum en Gymnasium 3 van het Ichthus College en scholieren van de Johannes Calvijnschool uit Veenendaal.


 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden