Samen met zijn ambtgenoot uit 1600, Johan van Deventer, startte burgemeester Hans van der Pas de virtuele stad. (Foto's: Max Timons)
Samen met zijn ambtgenoot uit 1600, Johan van Deventer, startte burgemeester Hans van der Pas de virtuele stad. (Foto's: Max Timons) (Foto: )

Wandelen door stad Rhenen rond 1650

Door Henny Boor

Rhenen - Burgemeester Hans van der Pas opende op woensdag 20 november fase II van de Virtuele Stad Rhenen. De openingshandeling bestond uit het intoetsen van een code op het toetsenbord, waarop de stad in beeld kwam. Dat gebeurde in het Stadsmuseum.

Zijn collega van zo'n 300 jaar geleden, burgemeester Johan van Deventer, was daarbij aanwezig en vond het allemaal een wonder. In de virtuele stad komen reeds lang verdwenen gebouwen in beeld, zoals de Waag, het paleis Het Koningshuis en de Gasthuiskapel. Fase II laat een levendige stad zien, met rondlopende en pratende bewoners. Wist u dat in Rhenen ooit stadsboerderijen stonden? Kakelende kippen, knorrende varkens, snaterende eenden, blatende schapen en briesende paarden laten dat blijken. Ook de beierende klokken van de Cuneratoren zijn binnen en buiten de stad te horen.

Kromstevens

Op de Rijn varen de kromstevens (binnenschepen) heen en weer. Op de boten aan de loswal zijn matrozen duidelijk aan het verpozen. Dit was allemaal te zien in een korte filmische impressie van de stad. Het totale filmpje kan binnenkort bekeken worden op de website van Virtueel Rhenen: www.stadrhenen.nl. Wie zelf door de virtuele stad wil lopen of rustig het filmpje wil bekijken, kan dat doen in de Schatkamer van het Stadsmuseum. Loop eens zelf het Koningshuis binnen, of begeef naar de loswal en kijk de vrachtboten na. Het historische Rhenen (1650 en 1750) vormt het vertrekpunt en inspiratiebron voor de werkgroep Virtueel Rhenen, onderdeel van de Historische Vereniging Rhenen e.o.

Verantwoord beeld

Als bouwer en inrichter van de historische stad is de werkgroep Virtueel Rhenen niet alleen bezig met de nieuwste technologie, maar duikt ook in de geschiedenis van de stad en omgeving, juist om een optimaal historisch verantwoord beeld te scheppen. Virtueel betekent dat deze stad niet echt bestaat, alleen op de computer. Via de computer loopt je de virtuele stad binnen.

Enthousiast

Je waant je 300 jaar terug in de Rhenense geschiedenis. De werkgroep Virtueel Rhenen werkt al 15 jaar met veel enthousiasme aan de stad, met steeds weer nieuwe technologieën en nieuwe inzichten. Momenteel bestaat de werkgroep uit Tom Heger, Jaap Klootsema, Ben van Laar, Jordi van Os, Pieter Vis en Henny Boor. Meer informatie over de werkgroep Virtueel Rhenen vindt u op www.stadrhenen.nl.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden