De expositie is de hele maand november te zien in Veenendaal
De expositie is de hele maand november te zien in Veenendaal Henk G. Fotografie

Reizende expositie over Rampjaar 1672 nu ook in Veenendaal

14 november 2022 om 15:34 Activiteiten

VEENENDAAL Het zelfstandig bestaan van de Republiek stond 350 jaar geleden op het spel. In 1672 werd Nederland namelijk overvallen door het Franse leger, twee Duitse vorsten en de Engelse vloot. Dit had grote gevolgen voor ons land, met name ook voor de provincie Utrecht. Over deze gebeurtenissen is nu een reizende expositie te zien, die de gehele maand november Veenendaal aandoet. Utrecht en het Rampjaar 1672 is te bezoeken in de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Het westelijk deel van Utrecht lag 350 jaar geleden midden in de frontlinie en had zwaar te lijden onder inundaties, plunderingen en verwoestingen. De rest van de provincie werd door de Franse troepen bezet en kreeg te maken met hoge belastingen, plunderingen en inkwartiering.

De toestand leek hopeloos, maar in een jaar tijd werd de situatie omgedraaid. Het volk kwam bij zinnen, de regering voerde onder stadhouder Willem III een verstandig beleid en de Republiek werd gered. ,,Kortom, 1672 was een waterscheiding in onze geschiedenis, met belangrijke en tot de dag van vandaag niet te missen lessen voor jong en oud. Over vrijheid en wat die kost en brengt. Vrijheid die bevochten werd mét het water en óp het water”, aldus de initiatiefnemers van de expositie, stichting Platform Rampjaarherdenking.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie