Haarweg Overberg, eerste dierenzone in Nederland

Haarweg Overberg, eerste dierenzone in Nederland 

verberg - Dieren waren er eerder dan wegen en auto's. Waarom moeten zij dan massaal uitwijken voor wegen en auto's ? In Overberg leven mensen al heel erg dicht bij de natuur en zijn beroepshalve als boer, recreatiebedrijf, hovenier of anders al intensief met dier en natuur bezig. Daarnaast is het natuurlijk landelijk wonen.

Dit laatste wordt enorm verstoord door de toename van autoverkeer in het buitengebied. Dit is niet alleen in Overberg het geval, echter een landelijk probleem. Bewoners reageren over het algemeen krampachtig door met allerlei verkeersmaatregelen te komen. Deels lost dit de problemen wel op, echter plezieriger wordt het er niet op. Uiteindelijk gaat het er om een voor iedereen een plezierige leefomgeving te creëren. Wat is er dan mooier om dat samen met mensen en dieren te doen ?

Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht geven alle ruimte en medewerking aan het versterken van ruimtelijk indelen van mens, dier en natuur. Behalve grootschalige projecten zijn juist kleine aanpassingen zo zichtbaar.

In Overberg lopen eenden, kalkoenen en kippen gewoon over de weg. ''Autochtone bewoners weten dit en houden hier rekening mee. Voor voorbijgangers is het wel wenselijk dat zij hier meer rekening mee te gaan houden.'' meent bewoner Wilhelm van de Vooren.

Daarom pleit Overberg voor een dieren zone en deze als eerste in Nederland een nieuw verkeersbord te mogen plaatsen waarop duidelijk wordt dat in de Dierenzone auto's te gast zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden