Huibert leest in originele dagboek
Huibert leest in originele dagboek (Foto: Huibert van Verseveld)

Oud-Elstenaar presenteert dagboek uit de Tweede Wereldoorlog

Huibert van Verseveld (jr.) woont al 19 jaar niet meer in Elst, maar neemt mensen graag op woensdag 18 december van 19.30 tot 21.00 uur mee naar een zeer heftige periode uit de geschiedenis van dit Utrechtse dorp.

Elst - De oud-Elstenaar geeft in het Bestegoed aan de Tabaksweg 22 in Elst een presentatie over de huidige stand van zaken van zijn onderzoek naar Elst tijdens Tweede Wereldoorlog en presenteert het Dagboek van Johannes van Kooten.

Huibert vertelt over de perikelen van de oorlogsjaren, mobilisatie, neergestorte vliegenier(s) en de relatief rustige eerste jaren. Ook gaat hij in op de grimmige nadagen van 1944. Vanaf operatie Market Garden bevolkte de Nederlandse SS Elst en moesten de 1800 inwoners evacueren. In mei 1945 werden ruim 5800 Duitsers ontwapend in en rondom Elst en deze werden in een krijgsgevangenkamp op Zwijnsbergen ondergebracht. Zoveel verhalen over de oorlog in Elst. Wat is waar en wat niet? Je hoort er meer over tijdens de presentatie.

"Tijdens mijn onderzoek kreeg ik van Nierra Stuivenberg-Van Kooten het dagboek van haar broer Johannes (Has) van Kooten. Ik was er gelijk door gefascineerd", vertelt de oud-Elstenaar. Het afgelopen jaar heeft hij al zijn vrije tijd erin gestoken om hier een mooi boek van te maken. "Het uitgeven van het boek is een belofte geweest aan Nierra. Helaas is ze een paar maanden geleden overleden. Ik vind het jammer dat ze deze presentatie niet kan meemaken."

Het boek is na afloop van de presentatie te koop voor € 19.95 per stuk en er is een mogelijkheid het te laten signeren door Huibert. De toegang tot deze presentatie is gratis.

Wilt je in contact komen met Huibert dan kun je een mail sturen naar Elstwoii@gmail.com. Volg de Facebookpagina www.facebook.com/Onderzoek-Elst-Utrecht-WOII voor de laatste informatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden