Afbeelding
anp / Robin Utrecht

Aanpak tegen straatintimidatie in Veenendaal

5 november 2022 om 13:04 Overig

VEENENDAAL Nagefloten of nageroepen op straat over hoe je erbij loopt of eruit ziet tot discriminerende opmerkingen. Veenendaal gaat met het expertisecentrum Art. 1 een campagne tegen straatintimidatie opzetten. En Art. 1 zal naast meldingen over discriminatie tevens de meldingen van straatintimidatie voor de gemeente bijhouden.

De VVD, SP, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en Lokaal Veenendaal vroegen het college in de zomer van 2021 al om maatregelen te nemen tegen straatintimidatie. De raad wilde unaniem een campagne tegen verbaal, maar ook fysiek handelen waardoor inwoners zich angstig of onveilig voelen. Dit heeft een lange voorbereiding gekost, maar het college wil nu het centrum dat tevens discriminatiemeldingen oppakt hieraan koppelen. ‘Insteek is om de campagne tegen straatintimidatie te combineren met anti discriminatie. Dit past binnen het huidige takenpakket dat wij als gemeente afnemen bij Art. 1’, geeft het college aan.

ONDERZOEK De politiek zag landelijk steeds meer problemen door straatintimidatie. In Veenendaal bleek uit een onderzoek in 2019 dat 30 procent van de 4158 ondervraagden de afgelopen twaalf maanden daarvoor was nagestaard en ongeveer evenveel was gecomplimenteerd over hun uiterlijk. ‘Ongeveer zestig procent van deze respondenten geeft aan dat zij ‘s avonds bepaalde plekken vermijden.’ De gemeente vroeg in 2021 inwoners of zij dat afgelopen jaar wel eens nagefloten of nageroepen waren. ‘De helft van de personen tussen de 0 en 24 jaar wordt soms of vaak nagefloten of nageroepen. Dat geldt ook voor één op de drie personen tussen de 25 en 35 jaar’, gaf dat onderzoek aan.

MELDEN Het strafbaar stellen van straatintimidatie bleek niet mogelijk in de Algemeen Plaatselijke Verordening en de Tweede Kamer moet een wetsvoorstel nog behandelen. Verschillende steden hebben wel al meldingen opgenomen: Rotterdam zo’n veertig per maand en Utrecht 250 op een heel jaar. Tilburg noteerde er 150 gemiddeld in een jaar met een meldingsformulier. Veenendaal wil nu het meldpunt voor discriminatie van Art. 1 meer bekend maken en dat inwoners daar tevens straatintimidatie kunnen melden. ‘Het moet duidelijk worden dat straatintimidatie niet getolereerd kan en mag worden in Veenendaal.’

CAMPAGNE Om het onderwerp straatintimidatie meer bekendheid te geven en het kunnen melden hiervan bij Art. 1 ontwikkelt zij met de gemeente een campagne. ‘Veel campagnes die momenteel plaatsvinden in Nederland hebben als insteek straatintimidatie nader toe te lichten en vooral mee te geven wat je als slachtoffer ertegen kunt doen. We kiezen voor een campagne waar het gedrag van intimidatie en discriminatie op straat wordt veroordeeld. Tegelijk willen we ook een handelingsperspectief bieden aan slachtoffers die dit overkomt: waar kunnen ze terecht en wat gebeurt en dan’, deelt het college mee. Veenendaal wil begin volgend jaar de campagne op straat starten.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie