De kleuters van Max en (van links naar rechts) juf Jisca, Joke en Geeske. (Foto: Rick Praamstra)
De kleuters van Max en (van links naar rechts) juf Jisca, Joke en Geeske. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: )

Veel Veenendaalse kinderen vrij door staking

Door Rick Praamstra

Veenendaal - Zeker negen Veenendaalse basisscholen zijn vandaag dicht wegens de landelijke onderwijsstaking in het primair onderwijs. Leerkrachten staken voor een beter salaris, minder werkdruk en meer aanzien voor het beroep.

CPOV-scholen Max en Alex zijn twee van de negen scholen die dicht gaan; meer dan de helft van de leerkrachten hier legt het werk neer. Daar verandert een toezegging van 460 miljoen euro waar het kabinet vrijdag mee kwam niets aan: geen structurele oplossing vinden leerkrachten. Directeur Erik Smit noemt de situatie in het onderwijs zorgwekkend. "Het wordt steeds moeilijker om vervanging te regelen, klassen worden groter en daardoor neemt de werkdruk toe. Vooral in de piekmomenten bij ziekte is het bijna niet te doen. Het gaat niet zozeer om lonen, maar om het oplossen van de vraagstukken waardoor de werkdruk minder wordt."

Naar

Smit heeft vorig schooljaar al klassen naar huis moeten sturen omdat er geen vervanger beschikbaar was. "Dat is een naar gevoel. Het laatste wat je wil is kinderen naar huis sturen." Staken voor meer perspectief is onvermijdelijk, zegt de directeur. "Zelf staak ik ook. We gaan om 13.00 uur naar een stakingsbijeenkomst in Arnhem om als Alex en Max onze stem te laten horen."

Van de dertien CPOV-scholen staken er zes, ook drie van de vier WereldKidz-scholen blijven dicht woensdag, vertelt directeur Peter van Breemen. Risico dat zijn scholen klassen naar huis sturen is niet groot: er is een groot leerkrachtenbestand waardoor kort ziekteverzuim intern is op te vangen, maar bij langdurig ziekteverzuim wordt dat al lastiger.

Druk

Bij langdurig ziekteverzuim wordt de druk op leerkrachten groot, extra geld is dan geen overbodige luxe. "Het onderwijs is een prachtig beroep dat veel van leerkrachten vraagt. Het gaat hier om kinderen, niet om koekjes of een kartonfabriek. Het vak houdt mensen bezig en men is enthousiast; de betrokkenheid is groot. Als het ziekteverzuim toeneemt en het moeilijker is om vervanging te vinden komt het neer op de mensen die er nog zijn."

Het aanzien voor het beroep moet omhoog vindt Smit. "Wij waren een aantal jaren geleden als directeuren in Scandinavië. Daar is het onderwijs een universitaire opleiding en behaal je een graad. In Nederland is de publieke opinie soms net of je je diploma cadeau krijgt bij een pakje boter. Mijn dochter is net afgestudeerd; de PABO is een pittige opleiding. We moeten werken aan dit imagoprobleem." Opmerkingen van minister Slob dat er in nood wel ouders voor de klas kunnen staan, maakten het er niet beter op. Van Breemen en Smit zijn hier niet blij mee.

Onbegrijpelijk

Smit: "Ik vind het echt onbegrijpelijk. Je zegt ook niet dat een verpleegkundige een operatie moet uitvoeren en een automonteur een dak moet bedekken. Door zoiets te zeggen haal je het imago van de leerkracht onderuit." De vijf scholen van onderwijsgroep Gave (Hervormd Basisonderwijs) doen niet mee aan de staking. Ze waren niet bereikbaar voor een reactie.

Meer berichten