Ook in het museum was de belangstelling zeer groot. Daar werd alles uit de kast gehaald om de bezoekers een groot 'Ritmeestergevoel' te geven. (Foto: Annemiek Schweinsberg)
Ook in het museum was de belangstelling zeer groot. Daar werd alles uit de kast gehaald om de bezoekers een groot 'Ritmeestergevoel' te geven. (Foto: Annemiek Schweinsberg) (Foto: )

Veel herkenning op Ritmeester expo

Door Anne Slok

Veenendaal - Afgelopen zaterdag 2 november was het druk in het Museum en bij de Historische Vereniging Oud Veenendaal. De aangekondigde Ritmeestertentoonstelling werd om kwart over 10 geopend door twee voormalige directeuren. Frans van Schuppen vertelde boeiend over het ontstaan en de groei van dit familiebedrijf. Geurt Valkenburg kon het verhaal op interessante wijze afmaken.

De diverse overnames, de hoge loonkosten, en het afnemende koopgedrag van de consument, alles werd op zijn eigen karakteristieke manier verteld. Ook benadrukte hij dat de Ritmeesterproductie niet meer in Veenendaal te vinden is, maar dat het merk zeker niet weg is. Elk jaar worden er nog miljoenen sigaren verkocht. Niet meer de bolknakken en de tuitknakken van vroeger; wel de kleine sigaartjes met mondstuk.

Aantal personen

Door het onthullen van de in 1937 gemaakte personeelsfoto, ter ere van het 50-jarig bestaan, werd de expositie formeel geopend. Op deze foto staan honderden werknemers samen met de werkgevers afgebeeld. De bezoekers kunnen briefjes invullen met het door hun geschatte aantal personen die te zien zijn op de foto. Wie het aantal raadt, of er het dichts bij zit zal na afloop van de tentoonstelling een leuke attentie ontvangen.

Het is in het museum waar tal van attributen liggen uitgestald. Van oude sigarendozen tot het vaandel van de Ritmeester zangers. Ook is er een doorlopende demo van sigaren maken. Lopen we verder naar de Historische vereniging, dan zien we daar diverse presentaties lopen op enkele PC's en op een digibord. Verder is er een foto expositie met tal van beelden van een historisch Veenendaals bedrijf.

Handen geschud

Diverse oud-werknemers lopen voormalige collega's tegen het lijf. Handen worden geschud, en herinneringen en anekdotes worden opgehaald. Bijvoorbeeld over de Sinterklaastijd, het feest werd vaak gevierd in Sola Fide aan de Eikenlaan. De kinderen van de personeelsleden keken daar naar uit omdat je na afloop altijd een groot cadeau mee naar huis kreeg. Of je hoorde over de geintjes die werden uitgehaald. Fietstrappers die op gelijke hoogte werden gezet, je kon dan bijna niet meer fietsen en lukte het toch dan lachte iedereen je uit. Ja de mensen wilden toch naar huis. In die tijd waren de schafttijden langer dan tegenwoordig en werd er tussen-de-middag warm gegeten. Over één ding waren de bezoekers eens. Een mooie expositie, veel foto's uit de jaren '50 en '60 maar bijna niet uit latere jaren. Het antwoord is simpel. De Historische Vereniging heeft bijna geen foto's uit latere tijd. Wie nog wat heeft liggen, mail even naar a.a.slok@casema.nl of kom langs op zaterdagochtend, dinsdagmiddag of donderdagmiddag. Foto's worden ter plaatse gescand.

Om 16:00 gaat de deur dicht en weten we dat er tussen de 225 en 250 bezoekers zijn geweest. De tentoonstelling is alleen nog zaterdag 9 november tussen 10:00 en 16:00 te zien.

Meer berichten