Wethouder Lochtenberg onthult het nieuwe rijm. Rechts Daphne Kalff van Gedichten op Muren en Henk Johannes van de Heuvel, vriend van Budding.  Hij schreef een boek over hem en bij de presentatie vorig jaar liet hij al doorschemeren dat een gedicht passend zou zijn op de schoorsteen. (Foto´s: Pieter Vane)
Wethouder Lochtenberg onthult het nieuwe rijm. Rechts Daphne Kalff van Gedichten op Muren en Henk Johannes van de Heuvel, vriend van Budding. Hij schreef een boek over hem en bij de presentatie vorig jaar liet hij al doorschemeren dat een gedicht passend zou zijn op de schoorsteen. (Foto´s: Pieter Vane) (Foto: )

Gedicht Allard Budding siert oude fabriekspijp

Veenendaal - In de Cultuurfabriek heeft wethouder Dylan Lochtenberg zaterdagmiddag een gedicht van Allard Budding onthuld op een bijzondere plek: op de grote schoorsteen van de oude textielfabriek op de binnenplaats.

De hoog oprijzende fabrieksschoorsteen van de voormalige 'mussenfabriek' in het hart van Veenendaal maakt sinds 2010 deel uit van de Cultuurfabriek. Hij staat nog altijd fier overeind, nu als een gedenknaald van het industriële Veense verleden. Afgelopen zaterdag werd aan de voet van deze schoorsteen door de wethouder van cultuur Dylan Lochtenberg een gedicht onthuld van Allard Budding (1963-2017).

Vliegende start

Voor de Rotterdamse kunstenaar en geboren Veenendaler was dit namelijk een bijzondere plek. Hier klom hij  letterlijk en figuurlijk omhoog. In 1985 klauterde hij langs roestige ijzeren sporten aan de buitenkant helemaal tot aan de top om zijn 'kunst' op te hangen. En als beginnend kunstenaar maakte hij vanuit de Verlaat Ateliers, die halverwege de jaren tachtig in de leegstaande fabriek gevestigd waren, een vliegende start.

Koningin Beatrix

In 1986 werd hij aangenomen op Ateliers '63 in Haarlem, een destijds gerenommeerd instituut in de wereld van de hedendaagse kunst. Zijn finest hour beleefde Allard in 1992 toen hij uit handen van koningin Beatrix de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst ontving. De iconische foto met daarop een olijke Budding naast een glunderende vorstin, staat op de omslag van Dadaman, het boek dat Henk Johannes van den Heuvel in 2018 schreef over zijn vriendschap met Allard Budding in de eerste helft van de jaren tachtig. De twee vrienden ontmoetten elkaar in 1980 in de klas van Nel Benschop, destijds de meest gelezen dichteres van Nederland, die verbonden was als lerares Nederlands aan het Christelijk Lyceum Veenendaal.

Blijvende plaats

Bij de presentatie van Dadaman, tijdens de opening van de tentoonstelling Allard Budding en de Verlaat Ateliers in de Cultuurfabriek in december vorig jaar, stelde Van den Heuvel voor om ook de dichter Allard Budding een blijvende plaats te geven in Veenendaal.  Bij voorkeur op de plek waar Allard 'ooit omhoog klom'. De stichting 'Gedichten aan muren', pikte deze wens op en samen met Kunstplatform werd het idee gerealiseerd. Na afloop van de onthulling van Allards gedichtje 'Krom' merkte Van den Heuvel op: "Allard zal altijd wel in de schaduw van Kees Stip blijven, een van zijn vroegste voorbeelden. Misschien dat hij daarom een bescheiden plekje helemaal onderaan de schoorsteen heeft gekregen. Toch zal Kees Stip niet kunnen zeggen wat Allard Budding wel kan zeggen: "Ik was een leerling van de onvergetelijke Nel Benschop!" 

Boek

Tijdens de onthulling waren onder andere aanwezig Daphne Kalff en Peter Baten van 'Gedichten op muren en Diane van Galen van Kunstplatform Veenendaal, familie Budding en twee oude schoolvrienden van het Christelijk Lyceum Veenendaal: Andre Wierenga en Henk Johannes van den Heuvel. Het boek Dadaman – mijn 'dadajaren' met Allard Budding – Veenendaal 1980-1986 is in 2018 verschenen bij Uitgeverij Lycka Till Förlag in Veenendaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden