Een fietslampje, de VR-bril om te laten zien hoe het in de praktijk er uit ziet, de verkeerswethouder en de fietsmascotte: woensdag was de start van de fietsverlichtingsactie in het Ichthus College. (Foto's: Pieter Vane)
Een fietslampje, de VR-bril om te laten zien hoe het in de praktijk er uit ziet, de verkeerswethouder en de fietsmascotte: woensdag was de start van de fietsverlichtingsactie in het Ichthus College. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Start actie: met fietsverlichting is het veiliger

Veenendaal - Op het Ichthus College in Veenendaal heeft wethouder Engbert Stroobosscher woensdagochtend de fiets-verlichtingscampagne geopend met een toespraak op het podium van de aula in aanwezigheid van vele leerlingen. Een en ander in het kader van de landelijke actie van de organisatie Team Alert met het thema 'Show yourself'.

Fietsmascotte Dolores was hierbij prominent aanwezig, veel leerlingen gingen dan ook graag met de fietsmascotte van Veenendaal op de foto en maakten selfies met hun smartphone.
In zijn toespraak gaf de wethouder aan hoe belangrijk het is om op de fiets goede verlichting te voeren in het donker. Hij gaf hierbij enige voorbeelden uit de alledaagse verkeerspraktijk en vertelde hierbij ook over eigen ervaringen met de bijna-ongelukken in het donker op de weg.

Nog beter

Sebastiaan van de organisatie Team Alert (die zich liever met zijn koosnaam Sebas laat noemen) gaf aan dat een evaluatie van de fietsende jongeren die met licht op de fiets rijden uitkwam op zo'n 55 %.
Dat vond hij al heel mooi maar het kan volgens hem nog altijd beter. Goed verlichte fietspaden zijn dus belangrijk, zeker in woonkernen waar statistisch gezien de meeste ongelukken met fietsers voorkomen. Voor veilige fietspaden is wel veel geld nodig gaf de wethouder hierbij ook nog aan, ''maar om te beginnen, zorg er voor altijd goed zichtbaar te zijn en zeker in het donker omdat je anders niet of onvoldoende wordt opgemerkt door overige verkeersdeelnemers. Met alle gevolgen van dien".

Fietslampjes

Door de organisatie werden er na het officiële deel van de bijeenkomst fietslampjes uitgedeeld. Ook werden er Team Alert visitekaartjes uitgedeeld waar scholieren hun naam en handtekening op konden zetten om zo mee te kunnen stemmen om Veenendaal de Fietsstad van Nederland te laten worden. Wethouder Stroobosscher zet zich daar al maanden voor in. Door tijdsgebrek kon een deel van de activiteiten die ochtend niet worden ingevuld. De file vanaf Utrecht was daaraan debet.

VR-bril

Men had nog een beamerpresentatie en/of de virtual realitybril (VR-bril) uitgebreid willen tonen om de leerlingen op een realistische manier te laten zien wat er kan gebeuren als men als verkeersdeelnemer in het donker onverlichte voertuigen, fietsers e.d. tegenkomt. Er werd wel een groepsfoto gemaakt van een van de leerlingen met zo'n VR-bril op. Team Alert zal in Veenendaal nog enkele scholen bezoeken de komende weken en dan komt dit zeer zeker wel aan bod.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden