Alle aandacht voor de burgemeester die komt voorlezen op De Bongerd. (Foto's: Pieter Vane)
Alle aandacht voor de burgemeester die komt voorlezen op De Bongerd. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Op bezoek bij basisschool De Bongerd

Veenendaal - In Het kader van de landelijke Kinderboekenweek bezocht burgemeester Gertjan Kats basisschool De Bongerd. Hier las hij voor aan de kinderen van de groepen 1-4. Enkele kinderen wilden weten of de mooie keten die de burgemeester om had van hem was, waarop deze antwoordde dat de keten een ambtsketen is die de burgemeester van een gemeente draagt zolang hij daar deze functie heeft.

Eén kind wilde nog weten of de burgemeester een 'baas' heeft?, waarop de burgemeester antwoordde: "Jazeker, mijn baas is de Koning", waarop het even stil werd in de groep. De burgemeester vertelde de kinderen dat de Koning van Nederland Willem Alexander is, en dat de Koning in Nederland burgemeesters aanneemt en/of ontslag kan verlenen. Hier heeft de Koning natuurlijk zijn personeel voor, voegde de burgemeester er nog aan toe.
Hij liet de kinderen vervolgens het boek zien waaruit hij voor zou gaan lezen, 'André het Astronautje' naar Laika, geschreven door ruimtevaarder André Kuipers. Deze was onlangs nog in Veenendaal.

Videoclip

Terwijl de burgemeester voorlas luisterden de kinderen aandachtig en genoten van de mooie gekleurde platen uit het boek die de burgemeester telkens liet zien aan de kinderen. Na het voorlezen gingen de meeste kinderen weer terug naar hun leslokaal, een aantal kinderen ging samen met de schoolleiding naar een ander lokaal waar de burgemeester samen met de kinderen naar een videoclip keken speciaal gemaakt in het kader van de Kinderboekenweek.
De kinderen hadden de liedjes uit deze clip uit hun hoofd geleerd en wat danspasjes hierbij en daarmee verrasten ze de burgervader die het allemaal erg mooi vond. Er volgde nog een rondleiding door het schoolgebouw en van iedere klas werd verteld wat hier gedaan werd en op welke manier. In een leslokaal mocht de burgemeester op een elektronisch bord met een speciale pen mee schrijven met de les van dat moment, en dat natuurlijk keurig netjes binnen de lijnen zoals de kinderen dat ook moesten proberen. In een ander, wat kleiner lokaal, krijgen kinderen die nog niet zo lang in Nederland waren gericht onderwijs in de Nederlandse taal. De Bongerd heeft 6 leslokalen en een kinderdagopvang.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden