De winkel van Puur Tamminga is flink onder handen genomen en gaat vrijdag weer open. (Foto: PR)
De winkel van Puur Tamminga is flink onder handen genomen en gaat vrijdag weer open. (Foto: PR) (Foto: )

Gedupeerde Piet Tamminga: 'We gaan vrijdag weer open'

Veenendaal - Het zal je maar gebeuren: je wordt midden in de nacht door de politie wakker gebeld. Kom direct naar je winkel. Onderweg is er ongeloof. Maar op de Kerkewijk zie je dat je zaak boordevol rook staat. Die dag zullen er geen bonbons worden gemaakt. Geen patisserie. In plaats daarvan wordt het puin ruimen. Je bent dankbaar dat er geen ergere dingen zijn gebeurd. Maar al heel snel blijkt dat de gevolgen veel drastischer zijn dan je had gehoopt.

"Zoals je het schetst, is het wel gegaan in de nacht van 1 op 2 oktober," zegt Piet Tamminga, eigenaar van Puur Tamminga aan de Kerkewijk. "Annemieke en ik zijn ontzettend geschrokken. Dat zoiets denkbaar was, dat ging ons voorstellingsvermogen gewoon te boven."

Groter dan gedacht

"Na het ongeloof kwam ook al heel snel de dankbaarheid. Het had veel erger kunnen aflopen. Nu was er vooral rook- en roetschade." Maar toen Piet en Annemieke Tamminga na het politieonderzoek hun zaak binnen mochten gaan, bleken de implicaties van de brandstichting toch groter dan gedacht.
"We hebben alle voorraden weg moeten gooien. Overal was roet neergeslagen. Dachten we aanvankelijk nog dat we na een paar dagen weer open konden gaan, dat werd uiteindelijk ruim anderhalve week later. In de tussentijd is werkelijk iedere vierkante centimeter schoongemaakt. De vloeren, de machines, de vitrines, alle inventaris, de muren en de plafonds. Dagenlang liep hier een klein leger van gespecialiseerde schoonmakers rond."

Eerlijk verhaal

Er is geen product van Puur Tamminga waar geen verhaal aan vast zit. En ieder verhaal heeft wel iets te maken met fair trade, duurzaamheid, eerlijke producten, goede prijzen voor cacaoboeren etc.. Piet Tamminga: "Dat is waar Annemieke en ik voor willen gaan. Wij willen klanten kunnen vertellen dat ze iets bijzonders kopen in onze winkel. Goed en lekker. Daar geloven we heel erg in. En dat verhaal mag niet stoppen. Ook niet na zo'n laffe poging tot brandstichting. Het onderzoek daarnaar geven we uit handen aan de recherche. Bekomen van de schrik gaan wij graag weer door met dat eerlijke verhaal."

Heropening

Op vrijdag 11 oktober is Puur Tamminga weer open. Piet: "Onze producten zijn even lekker als voorheen en even duurzaam. We zijn met dezelfde passie daarvoor aan het werk gegaan, gesterkt door de overweldigende fijne en lieve reacties die wij mochten ontvangen uit alle geledingen van de gemeenschap. We willen doorgaan met ons verhaal. Het is te mooi om niet te vertellen. Wij hopen dan ook dat heel veel mensen dat verhaal van fair trade, duurzaamheid en eerlijke producten willen doorvertellen."

Meer berichten