Namens de Canadese ambassade werd een krans gelegd. (Alle foto´s: Pîeter Vane)
Namens de Canadese ambassade werd een krans gelegd. (Alle foto´s: Pîeter Vane)

Stijlvolle ceremonie rond graf Harold Wakeman

Veenendaal - Alles klopte afgelopen zaterdag tijdens de jaarlijkse herdenking rond Harold Wakeman, de piloot die op 5 oktober 1944 met zijn toestel neerstortte bij De Klomp. De kranslegging was op de algemene begraafplaats, waar Wakeman begraven ligt.

De ceremonie, die elk jaar groter lijkt te worden, stond voor het eerst onder auspiciën van de Stichting Harold Wakeman. Die pakte de zaken meteen goed aan door, in verband met de 75ste herdenking, familieleden van Harold Wakeman vanuit Canada naar Nederland te laten overkomen.
De samenkomst was in restaurant Vendel. Om 12.30 uur ging men onder aanvoering van de RCL branch 005 naar de begraafplaats voor de herdenkingsdienst. Deze leden zijn altijd aanwezig bij ceremonies waar gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.  Precies om 13.00 uur, het tijdstip waarop het toestel neerstortte, werd stilte gehouden.

Vaste onderdelen

De herdenking kende weer vaste onderdelen: kransleggingen en toespraken. Bijzonder was dit jaar de aanwezigheid van Bill Wakeman. Hij sprak ook een dankwoord uit. Aanwezig waren ook burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder Engbert Stroobosscher. De Johannes Calvijnschool, de adoptieschool, was met een schoolklas aanwezig en zong het Canadese volkslied. Aan het einde van de ceremonie werd ook een aantal gedichten voorgedragen. Jessica van Wijngaarden zong een passend lied begeleid door Hans Willers op gitaar.
Vervolgens werden er kransen gelegd door onder meer de familie Wakeman, namens de Canadese Ambassade in Nederland, door burgemeester en wethouder namens de gemeente Veenendaal en door de organiserende stichting. Afsluitend was er voor genodigden een lunch bij restaurant Vendel.

Meer berichten