Dienstmeisjes op Huis Doorn ten tijde van het verblijf van ex-keizer Wilhelm II. (Foto: Huis Doorn)
Dienstmeisjes op Huis Doorn ten tijde van het verblijf van ex-keizer Wilhelm II. (Foto: Huis Doorn) (Foto: )

Informatie gezocht over personeel ex-keizer Wilhelm II

Doorn/Amerongen - Museum Huis Doorn is gestart met een project dat de reconstructie van de dienstvertrekken op de zolder van Huis Doorn tot doel heeft.

Onderdeel van dit project is een onderzoek naar het personeel dat in dienst was van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Museum Huis Doorn wil meer inzicht krijgen in wat er nodig was om een huishouden in een groot landhuis draaiende te houden en de hoe sociale verhoudingen lagen.

Bekend is dat het hogere personeel afkomstig was uit Duitsland. Dat geldt zeker voor de huis- en hofmaarschalk, de 'Beschliesserin', de 'Haushofmeister', de kamerheren, de dienstmeisjes, de hofdames en de adjudanten.

Amerongen

Het overige personeel kwam uit de directe omgeving van Huis Doorn. Men weet uit archiefstukken dat deze personeelsleden (wasvrouwen, tuinlieden en de kamermeisjes) uit Doorn, Amerongen of Langbroek kwamen.
Wie waren de personeelsleden en hoe zag hun werkdag eruit? Wendy Landewé van Museum Huis Doorn: ''We zijn voor dit project specifiek op zoek naar personeelsleden of nabestaanden van personeelsleden die werkten op Huis Doorn in de jaren 1920-1953. Wie waren deze mensen, hoe zag hun werkdag eruit, voor welke taken waren ze in dienst genomen?
Hoe hebben ze hun 'diensttijd' ervaren? Zijn er nog persoonlijke bezittingen bewaard gebleven van deze personen? En vertellen deze objecten iets over hun werktijd op Huis Doorn?''

Namen

Dit zijn de namen die bekend zijn: de heren: Barend Barneveld, Willem van Barneveld, Piet van Duivenvoorde, Hugo Wilhelm Fernau, Cornelis van Ginkel, Gert Hardeman (ook bekend als 'Oscar'), Adriaan van der Heijden, Wim van der Heijden, Bart van Mourik, Gerrit Nieboer, Bart Petersen, Willem Reede, Kees Rensen, Gerrit van Veenendaal.
De dames: Mej. de Beaulieu (D), Dien Beekman, Johanna Broekhuizen, Mien van Dijk, Stien Dorrestein, Mina van der Grift, Mej. von Furche (D), Mej. von Karst (D), Mijntje Koetsier, Riek Maartens, Wilhelmina Meertens, Fien van Oudbroekhuizen, Stien Stoltenkamp, Rie Spanje, Coba Veenendaal, Gerrie Veldhuizen, Jenny Velthuizen, Greet van Vliet, Mej. von Weferling (D), Mej. von Wiske (D).
Families: de heer en mevrouw Turke (D), de heer en mevrouw Groth (D), de heer en mevrouw Prawitt (D), de heer en mevrouw Lange (D).

Wie informatie heeft kan contact opnemen met conservator Wendy Landewé via collectiebeheer@huisdoorn.nl.

Meer berichten