Vanessa geeft uitleg over de dieren aan de burgemeester en de commisaris van de koning.
Vanessa geeft uitleg over de dieren aan de burgemeester en de commisaris van de koning. (Foto: Pr)

Goed leven met een beperking

VEENENDAAL - Commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht, Hans Oosters en B&W brachten vorige week een bezoek aan Stichting Buitenzorg dat haar 25- jarig bestaan viert.

Er werd druk gebouwd op de vestiging dierenkamp Dragonder. Het is de tweede locatie van Buitenzorg dat ook nog een vestiging heeft in het Ruisseveen. Dierenkamp Dragonder werd een aantal jaren geleden op verzoek van de gemeente overgenomen.
,,De bedoeling is om hier dagbesteding te gaan realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit in nauwe samenwerking met zorgverlener Zideris. Het bleek geen optie om de bestaande opstallen te renoveren en om te bouwen voor dit doel. Om aan de eisen voor dagbesteding te voldoen moest er derhalve een geheel nieuw plan worden gemaakt voor nieuwbouw. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en wordt er een schitterend - en geheel aan de doelgroep aangepast - project voor een theeschenkerij, prachtige dierenverblijven en een belevingstuin gerealiseerd. Dit alles met fantastische ondersteuning van het Veenendaalse bedrijfsleven en (landelijke) Fondsen", aldus voorzitter van Buitenzorg Gerrit van de Weerd.

Het was een feestelijke bijeenkomst. Zowel de commissaris als het College complimenteerde het bestuur met het behaalde resultaat. Gerrit van de Weerd gaf een toelichting op het ontstaan van Buitenzorg en de groei van de afgelopen 25 jaar. De Weerd: ,,In 1994 begonnen met een klein groepje van 6 vrijwilligers en op dit moment zijn er rond de 120 vrijwilligers actief binnen Buitenzorg."

Na het officiële gedeelte werden de gasten met veel enthousiasme rondgeleid in de theeschenkerij, belevingstuin en de dierenverblijven door Vanessa en Nick. Zij zijn twee van de cliënten van zorgverlener Zideris welke per 1 oktober – in de vorm van dagbesteding - gaan starten met het verzorgen van de dieren.

Het theehuis gaat op een nog later te bepalen datum open voor het publiek. Dit om alle partijen – en vooral de mensen van de dagbesteding - middels een aantal besloten bijeenkomsten te laten proefdraaien.
Voorjaar 2020 is de officiële opening van het complex gepland.

Stichting Buitenzorg zet zich in voor mensen in en rond Veenendaal met een verstandelijke beperking. Met de hulp van meer dan 100 vrijwilligers organiseren zij activiteiten voor deze doelgroep, zoals de Internet- en KookKlub, het dierenkampje en de soos ter ondersteuning van hun sociale leven. ,,De Stichting Vrienden van Buitenzorg is altijd op zoek naar bedrijven en particulieren die onze Stichting een warm hart toedragen, zodat deze activiteiten mogelijk blijven. Ook Vriend van Buitenzorg worden? Bedrijven zijn voor € 200,- per jaar Vriend van Buitenzorg en zo levert u een belangrijke bijdrage aan het werk van onze Stichting. Particulieren zijn voor € 25,- per jaar Vriend van Buitenzorg."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden