Daar waar eerder kerkbanken stonden kun je nu heerlijk lunchen. (Foto Mariska van Dijk)
Daar waar eerder kerkbanken stonden kun je nu heerlijk lunchen. (Foto Mariska van Dijk) (Foto: Mariska van Dijk)

Feestelijke opening Down Town

Door Lilian Steensma

VEENENDAAL -  Zaterdag opende de burgemeester officieel DownTown, de verbouwde, voormalige Pniëlkerk. 

 Met één druk op de knop maakte burgemeester Gert-Jan Kats de naam van DownTowns grand café bekend: Plein 1913.
Een naam met een knipoog. Hussel de letters 'Pniel' door elkaar en je krijgt 'Plein'.
Het jaartal verwijst naar het jaar waarin dominee Den Hengst voor 12.500 gulden een woning aan de Hoofdstraat koopt. In zijn achtertuin laat hij een kerk bouwen. Die kerk is tot 2008 in gebruik en staat dan tien jaar lang leeg.

In 2018 komt er verandering in als De Basiliek het kerkgebouw van de gemeente Veenendaal overneemt. De Basiliek wil de kerk in haar eeuwenoude waarde laten en ontwikkelt plannen om er een uitnodigende ontmoetingsplek van te maken. Daarvoor wordt de hulp ingeschakeld van veel Veense vrienden en bedrijven. 'DownTown' gaat het plan heten. De kerk wordt verbouwd tot een plek waar je kunt koffiedrinken, lunchen werken of winkelen.

'Knap hoe ze zo'n enorme ruimte zó gezellig hebben weten te maken', vindt een bezoeker die als jong meisje vaak in de kerkbanken zat. Comfortabele banken, fluwelen fauteuils en ranke stoeltjes vormen knusse zithoekjes. Overal is over nagedacht. Van de groene tegeltjes in de toiletten, tot de kunst aan de wand. De oude kroonluchter die ooit op donkere zondagmiddagen de kerkgangers bijlichtte, is gerecycled.

Waar eerst de oude galerijen vol kerkbanken waren, zijn nu verschillende maatschappelijke initiatieven, een barbier en een cadeauwinkel gevestigd.

Ferry Gerritsen is commercieel directeur van zowel De Basiliek als DownTown. Gerritsen: 'Ontzettend gaaf dat in slechts twee jaar tijd het idee werkelijk werd', zegt Ferry dankbaar en tevreden. 'Het is gelukt dankzij de tomeloze inzet van heel veel betrokkenen, waaronder Marco en het team van De Basiliek. Zij dachten vanaf het prille begin mee over de ontwikkeling van DownTown.'

Zaterdag zagen zo'n 3.500 mensen de binnenkant van het monumentale pand. De mening over DownTown was eensluidend: een aanwinst voor Veenendaal. 'Mooi!' besluit Ferry. 'Wees welkom.' Meer informatie: www.downtownveenendaal.nl

(Foto's Mariska van Dijk)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden