Oude kerk Veenendaal op radio 1

Harmen van Es improviseert op het orgel, terwijl Roy Heerkens alles opneemt.  
Harmen van Es improviseert op het orgel, terwijl Roy Heerkens alles opneemt.   (Foto: Pr)

VEENENDAAL – Komende donderdag 12 september besteedt het programma Spraakmakers aandacht aan de Oude kerk in Veenendaal.

Oud-raadslid Jurgen Hillaert wees de redactie – in het kader van Open Monumentendag – op de monumentale waarde van de kerk op de Markt. Spraakmakers regelde een rondleiding, die donderdagmorgen om 10.35 uur wordt uitgezonden op Radio 1.

Jurgen Hillaert woont achter de kerk en ziet regelmatig trouwstoeten voorbij komen. Dat paste volgens hem mooi in het thema van Monumentendag "Plekken van plezier" en hij tipte de redactie.
Daarbij vindt hij de manier, waarop de kerk is omgegaan met de openstellingen op zondag heel positief.
De kerkdeuren werden ook buiten de diensten opengezet met het spanboek: "wij zijn elke zondag open".

Verslaggever Roy Heerkens ging met Jurgen mee naar de Oude kerk. Daar werden zij rondgeleid door Constant van den Heuvel (docent Geschiedenis van het Ichthus College).
Zij bezochten ondermeer de nok van de kerk, die nog in originele zestiende eeuwse staat is. Ook hoorde Jurgen dat de zelfstandigheid van de burgelijke gemeente Veenendaal op 30 juni 1795 in de Oude kerk werd "uitgeroepen".

Organist Harmen van Es speelde voor de bezoekers een improvisatie van psalm 138, waarbij alle registers opengingen.
Ook werd aandacht besteed aan Anton van de Loosdrecht, die in 1913 predikant werd in deze kerk. Hij werd als zendeling uitgezonden naar Celebes, waar hij in 1917 werd vermoord.

Inmiddels is daar een christelijke kerk met 500 gemeenten en meer dan 500.000 leden. Van de Loosdrecht wordt daar herdacht met een standbeeld. Misschien wel de enige Veenendaler ooit met een standbeeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden