Gitte Niessen staat hier in de straat waar de hardlopers en wandelaars zaterdag over de finish zullen komen. Op de achtergrond is de hospice Berkenstein zichtbaar. (Foto: Sanne Westerterp)
Gitte Niessen staat hier in de straat waar de hardlopers en wandelaars zaterdag over de finish zullen komen. Op de achtergrond is de hospice Berkenstein zichtbaar. (Foto: Sanne Westerterp) (Foto: )

Gitte: 'Hospice(run) is echt noodzaak!'

door Sanne Westerterp

De vrijwilliger van de week

Gitte Niessen heeft samen met haar man een goedlopende winkel op de Jan Steenlaan, genaamd Niessen Naaimachines. Toch knijpt Gitte er soms tussenuit om zich te richten op haar vrijwilligerswerk, zo is ze voorzitter van hospice Berkenstein. ,,Ik doe graag wat voor de maatschappij."

Veenendaal- Gitte kwam de voormalige voorzitter van de hospice- Erik Basset- jaren geleden tegen op de beursvloer. ,,Erik zette zich destijds in voor de oprichting van 'de week van de hospice'. Hij hoopte dat het een landelijk evenement zou worden, wat helaas niet is gelukt. Maar wij houden nog wel ieder jaar onze run en wandeltocht om extra aandacht te geven aan de hospice," vertelt Gitte, die toen Erik stopte zijn taken overnam in het bestuur en dus meteen maar voorzitter werd. ,,Dat was best even pittig, maar we doen het hier met z'n allen. Binnen het bestuur doen we meer onzichtbaar werk, zonder onze mantelwerkers die in het huis aan bed werken zouden we helemaal nergens zijn. Ik ben heel blij dat we dit hospice samen - ook in samenwerking met buurtzorg- draaiende kunnen houden," erkent Gitte.

Een echte noodzaak
De 57-jarige Veenendaalse maakte zelf van dichtbij mee hoe belangrijk het bestaan van een hospice is. Met die reden zet ze zich in voor Berkenstein. ,,Natuurlijk is het heel fijn als familie zelf tot het einde toe de zorg kan bieden, maar dit lukt gewoon niet altijd. Daarom is een hospice ook zo belangrijk. Niet alleen voor de persoon die waarschijnlijk over niet al te lange tijd zal sterven, maar ook voor de mensen die er dicht bij staan. Je wilt weten dat jouw geliefde in een humane omgeving is en dat er liefdevolle, goede zorg wordt verleend. Ik zie het hospice dan ook als een levensbehoefte binnen een gemeente als Veenendaal."

De overheid geeft een bijdrage rond de 60 à 70 procent, de rest van de kosten moet het hospice zelf zien binnen te brengen. ,,De overheid gaat er vanuit dat er wel grotere donaties vanuit nalatenschappen of legaten binnenkomen en met regelmaat is dat ook zo, maar hier kan je niet bij voorbaat vanuit gaan. We zijn dus vaak afhankelijk van sponsoren en donaties. Daarom zijn de run en de wandeltocht die wij zaterdag organiseren ook zo belangrijk."

Onkosten gedekt
Gitte is nauw betrokken bij de organisatie rondom de run en wandeltocht. ,,Hardloopvereniging VAV heeft de praktische organisatie in handen, maar waar ik kan ben ik bij de meetings om mee te denken. Het is fijn dat we voldoende sponsoren hebben gevonden voor gaven in natura. Ook de financiële bijdragen zijn dusdanig dat alle onkosten van het evenement - voor bijvoorbeeld de aanvraag van vergunningen- gedekt zijn. Alles wat er dus binnenkomt aan inschrijfgeld en mogelijk extra donaties komt dus rechtstreeks ten goede aan ons hospice!" Inschrijven kan tot en met komende zaterdag.

Een lange, mooie dag
Het startschot van de Berkenstein Bos Run klinkt zaterdagochtend om 11.00 uur, zowel voor de lopers van de 5 als van de 10 kilometer. Vanaf 09.00 uur vertrekken de wandelaars (afstanden van 5 tot 20 kilometer). Gitte staat echter al om 07.00 uur bij het hospice, klaar voor de opbouw. Tegen het avondeten is ze pas thuis. ,,De dag is lang, maar de opbrengst maakt het meer dan waard!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden