Een mooie lichtinval in het bos in september. (Foto: Aly van Eijk)
Een mooie lichtinval in het bos in september. (Foto: Aly van Eijk) (Foto: )

Bijzondere natuur in september

Door Aly van Eijk

Regio - Spinnenwebben glinsteren overal tussen door... en paddenstoelen schieten nu als paddenstoelen uit de grond. De herfstmaand is aangebroken.

De naam september komt uit het Latijn, septembris, wat zeven betekent. Vroeger was de telling van de maanden anders en was september de zevende maand.

 De weerspreuken van september, Septemberregen, komt zaad en wijnstok goed gelegen. Vallende eikels voor Sint Michiel, de 27e; snijdt de winter door lijf en ziel.
Je ruikt de herfst al goed, de geur van de bladeren die al gevallen zijn, met de droogte al veel eerder, zijn aan het vergaan.

De warme aarde en regelmatig toch wat regen, dat gaat dan snel met het ontwikkelen van de schimmels. Je ziet langs de wegen grote witte bollen, fortmaat voetbal en soms nog groter tot 70 centimeter. Dat zijn de reuzenbovisten, de strengen waarmee ze vast zitten bij de grond breken af en komen ze los te liggen.
Ze wegen niets, zo licht als een veertje en worden dan weggeblazen door de wind. De miljarden sporen komen dan vrij en verspreiden zich zo verder. Net zoals de aardappelbovist, die zijn klein en als kind trapte je er op.
Dan zag je een wolk van sporen eruit komen, kinderen doen het nu nog steeds, spannend! De meest mooiste in ieders ogen is toch de vliegenzwam, rood met witte stippen. De Germaanse mythologie verhaalt dat de vliegenzwam is ontstaan uit het op de grond gevallen schuim, van het briesende paard van Wodan. (Germaanse God).
De naam is ontstaan door het gebruik van de paddenstoel als een middel om vliegen te verdelgen. Men brak de hoed in stukken, dompelde het in de melk om de vliegen die daar van aten te bedwelmen.
De paddenstoel is giftig, er zijn dodelijke gevallen bekend.
In Lapland gebruiken ze de gedroogde hoed om high te worden. In ons land zijn veel soorten paddenstoelen, meer dan 5000 soorten alleen al. Sommige zijn eetbaar, sommigen twijfelachtig.
Maar er zijn zeer dodelijke paddenstoelen, een klein stukje is al genoeg om het niet meer na te vertellen. Onder andere de groene Knolamaniet. Er zijn veel paddenstoelen wat net dubbelgangers zijn, de ene eetbaar en de andere giftig. Mijn goede raad is: laat ze staan, want iedere paddenstoel kun je eten, sommigen maar eens in je leven!
De bossen zijn hier in de omgeving heerlijk om in te wandelen. De vergezichten, de dennenbossen, loofbomen, beuken, eiken en de eerste eikels vallen al. De tamme kastanjes zitten nog stevig vast in hun stekelige bolsters aan de boom.
Eerst vallen de loze, waar niets in zit en dan de volle, er zijn er dit jaar veel zag ik. En wandelen is de goedkoopste en gezondste sport die er is!
Kijk en geniet.

Reageren: alyvaneijk@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden