Vooraan in beeld is de winnaar van de wedstrijd; Jan lieftink.
Vooraan in beeld is de winnaar van de wedstrijd; Jan lieftink. (Foto: Sanne Westerterp)

Karper bezorgt Jan winst in viswedstrijd

Door Sanne Westerterp

Een wandeling op een druilerige woensdagmiddag in het Petenbos leverde vorige week onverwacht een wel heel mooi plaatje op. Want lopend langs de vijver bij de Stad in de Stad zat een hele rij zestigplussers- diep verscholen in hun jack of onder een grote paraplu- te wachten tot de vissen wilden bijten. Ze deden mee aan de viswedstrijd van hengelsportvereniging De Rietvoorn.

Veenendaal- Waar sommige deelnemers hun stoeltje aan de kant hadden staan, waren er ook mannen die met voeten en al in het water zaten. Aan het begin van de waterkant heb je namelijk een ondiepe strook, waar je met gemak je stoeltje neer kan zetten. Jan Lieftink, die zelf ook met zijn uitrusting in de vijver zat legt uit waarom: ,,Op mijn stekkie moest ik wat dieper in het water gaan zitten, zodat er meer water in mijn leefnet kon komen. Dit net leg je horizontaal in het water langs de oever, om je gevangen vissen in te doen. Zo heeft de vis nog een redelijke zwemruimte en kan hij goed blijven leven; want dat is natuurlijk wel de bedoeling!" Lieftink geniet al van de vissport sinds hij een kleine jongen is. ,,Toen ik zes jaar was ging ik al mee met mijn vader om samen te vissen. Ik ben inmiddels 73, dus heb al heel wat uurtjes aan de waterkant gemaakt!"

Karper van 2,5 kilo
Woensdag was de laatste viswedstrijd voor de zestigplus van dit seizoen voor de leden van De Rietvoorn. De wedstrijd startte om half twee, om half vijf moesten de hengels aan de kant worden gelegd: tijd om de vangst te wegen. Een gelukkig moment voor Lieftink. ,,Ik ben eerste geworden met 2955 gram. Ik had ongeveer 25 kleine vissen, maar een karper van zo'n 2,5 kilo heeft mij het goud opgeleverd! Ik was dit seizoen al eens derde geëindigd en een keer vijfde, die eerste plek is natuurlijk extra mooi. Ik kreeg daarvoor een waardebon."

Thuiswedstrijd voor Aart
Jan's buurman was woensdag de zichtbaar genietende Aart Drost, die al sinds zijn vijftiende vist en sinds zijn pensioen aan wedstrijden van De Rietvoorn meedoet. Aart speelde een thuiswedstrijd, hij woont namelijk aan de vijver bij Stad in de Stad. ,,Het is niet zo dat ik bij de loting hoopte op een bepaalde plek hoor; ze bijten als ze willen en gisteren hadden we allemaal een aardige vangst." Aart zat gisteren met zijn laarzen in het water, maar dat deerde de enthousiaste visser allerminst. ,,De voeten waren niet erg koud. Ik zelf werd door al die regen wel wat nat, maar had toch een leuke middag met een negende plaats als beloning."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden