Veenendaler Martijn Budding rijdt in de Beat Cycling Club. Hij is aan een heel sterk seizoen bezig. Zal hij in de wielerkoers in Veenendaal zegevieren? (Foto: Beat)
Veenendaler Martijn Budding rijdt in de Beat Cycling Club. Hij is aan een heel sterk seizoen bezig. Zal hij in de wielerkoers in Veenendaal zegevieren? (Foto: Beat) (Foto: )

Matig deelnemersveld wielerkoers Veenendaal

Door Jos van Dijk

Veenendaal - Voor de 34e keer staan de wielrenners aan de start in Veenendaal. Woensdag klinkt om 12.15 uur het startschot op de markt. Helaas staan er op de startlijst weinig bekende namen en ook de World Tour teams zoals team Jumbo-Visma en Sunweb zijn in deze editie niet vertegenwoordigd.

Bekendste namen aan de start zijn sprinter Andre Greipel, die momenteel in Franse dienst rijdt bij Arkea Samsic en Lars Boom van Roompot-Charles. Roompot Charles stopt volgend jaar als sponsor en alle renners moeten op zoek naar een nieuwe werkgever in wielerland.

Roompot komt naast Lars Boom ook met Van Poppel, Van Schip, Reinders en Asselman aan het vertrek. Andere ploegen zijn verder Israel Cycling Academy, Vital Concept, Wanty Gobert en Beat.

Veenendaler Budding

Bij Beat rijdt momenteel Veenendaler Martijn Budding, die aan een heel sterk seizoen bezig is. Hij won de internationale rittenkoers Tour of Rhodos, de 1e etappe in de Tour de la Mirabelle, de 1e etappe in een Franse rittenkoers waar hij ook nog eens 2e werd in het eindklassement en Martijn werd 2e in de Ronde van Overijssel. Sinds hij weg is bij Roompot, waar hij vooral mee moest in vroege vluchten en zijn kopmannen uit de wind moest houden, kan hij nu voor eigen kansen gaan en wordt er soms voor hem gereden. In 2017 en 2108 leek het weer de goede kant uit te gaan met de semi-klassieker. Twee hoofdsponsors stonden garant voor topsport en een uitstekend deelnemersveld met diverse grote namen zoals Dylan Groenewegen en Dylan van Baarle.
Ook was er vorig jaar de eerste vrouwenkoers, waar lovend over geschreven werd en Annemiek van Vleuten een uitstekende winnares was. Begin dit jaar werd bekend dat een van de Veenendaalse hoofdsponsors failliet was en dat daardoor niet alleen het sponsorbedrag (van 75.000 euro) van 2019 wegviel maar ook 25.000 euro tegoed van 2018. Dat de koers nu nog doorgaat, mag een wonder genoemd worden. Consequentie is wel een uitgekleed startveld.

Terugtreden voorzitter?

Voorzitter van de semi-klassieker Job van Schuppen vertelde mij tijdens het NK in Ede na de koers te stoppen als voorzitter. Dat zal een enorme aderlating zijn, want het blijft knap hoe hij al die jaren de koers op de kalender heeft weten te behouden.

Wanneer Job van Schuppen daadwerkelijk terugtreedt als voorzitter van Veenendaal-Veenendaal, zoals hij bij de NK Ede in juni meldde, dan zou zijn opvolger (of anders de huidige eerste man) eens kunnen nadenken aan een samenwerking met de Binck-Bank tour. Men kan dan een etappe Veenendaal-Veenendaal ieder jaar rijden. De ronde door Nederland en België, heeft een World Tour status, de beste renners aan de start, veel tv exposure, zowel op het Nederlandse als Belgische net en kost waarschijnlijk ook nog eens minder.

Uitdaging

De gemeente Veenendaal zou ook nog eens meer in beeld komen. Dat het een hele uitdaging zal worden om de koers in 2020 te organiseren is wel zeker. Maar misschien heeft het ontbreken van de topteams wel een positieve uitwerking op de koers. Doordat er geen controle is door deze ploegen, is de koers moeilijker te controleren en krijgen aanvallers misschien wel loon naar werken.
Mocht het rond 17.15 uur toch weer tot een sprint komen op de Kerkewijk, dan moet men uitkijken naar onderstaande renners in de top tien; Greipel, Wippert, Welten, van Asbroeck, Vermeltfoort en Stroetinga en misschien wel David Dekker, de zoon van Erik Dekker, die in Ede Nederlands kampioen werd bij de beloften.

Meer berichten