Henny Pomp in actie, een foto uit 1981. (Foto: Familiearchief)
Henny Pomp in actie, een foto uit 1981. (Foto: Familiearchief) (Foto: )

Veenendaalse dirigent en organist Henny Pomp overleden

Door Constant van den Heuvel

Veenendaal - Na een lange periode van ziekte, is op donderdag 8 augustus de musicus Henny Pomp overleden. Hij werd vooral bekend als dirigent van zo'n twintig koren in de omgeving, waarmee hij verschillende langspeelplaten en CD's uitbracht. Hij was organist van de Brugkerk in Veenendaal en later van de Koepelkerk in Renswoude. Toen zich twaalf jaar geleden een ernstige kwaal openbaarde, werd het stil rond hem.

Henny Pomp werd op 4 oktober 1937 geboren als enig kind van zijn ouders. Zijn vader was in de crisisjaren uit het arme oost-Groningen naar Veenendaal gekomen. Pomp groeide op aan de Beatrixstraat en begon zich muzikaal te ontplooien. Uiteindelijk slaagde hij erin om van de muziek te kunnen leven. Vooral als dirigent vond hij emplooi, waarbij hij soms de eerste dirigent was van beginnende koren. Zo dirigeerde hij als eerste christelijke zangvereniging "de Lofstem" en het kinderkoor "Hosanna" in Ederveen.
Begin jaren '70 dirigeerde Pomp de Pniëlkoren van de gelijknamige christelijke gereformeerde kerk in Veenendaal. Met hen maakte hij een aantal langspeelplaten, waaronder "Geef de Koning eer".

Groei

In de muziekreeks "De Muzikale fruitmand" van de Evangelische Omroep bracht het koor onder zijn leiding een LP uit, getiteld "Geloof, hoop en liefde". Toen hij dirigent werd van Vox Vivenda uit Voorthuizen maakte dit koor een opmerkelijke groei door.
Vanaf 1979 was hij de eerste dirigent van het gerenommeerde Veenendaals christelijk mannenkoor (VCM). De uitvoeringen werden goed bezocht en er werd ook aantal langspeelplaten opgenomen. In diezelfde tijd was Pomp ook verbonden aan het Hervormd kerkkoor in Lunteren.

Landelijk bekend

Inmiddels was hij landelijk bekend geworden. Zijn naam viel veelvuldig in verzoekplatenprogramma's en met zijn koren werkte hij mee aan programma's op radio en TV.
Henny Pomp bewerkte talloze composities. Hij werkte vaak samen met de pianiste Ineke Bos-Strootman. Hij gaf concerten met landelijk bekende organisten als Frans van Tilburg, Sander van Marion, Klaas-Jan Mulder en Piet van Egmond.

Organist

Zelf speelde hij ook orgel. Hij was veertig jaar organist van de Koepelkerk in Renswoude. Gezondheidsproblemen maakte dat hij moest stoppen als musicus. In totaal maakte hij 20 langspeelplaten en zeven CD's. Zijn grote drijfveer was het doorgeven van het blijde Evangelie via koorzang en orgelspel. Afgelopen donderdag overleed de 81-jarige Henny Pomp in Ede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden