Dennis van Manen op de rondgang van de Nieuwe Molen om de wieken op de wind te zetten. (Foto: Henk Jansen)
Dennis van Manen op de rondgang van de Nieuwe Molen om de wieken op de wind te zetten. (Foto: Henk Jansen) (Foto: )

Dennis van Manen bijna een 'echte' molenaar

Door Henk Jansen

Veenendaal - Op de kalender in het ouderlijk huis van de 18-jarige Dennis van Manen staat de datum 1 oktober wellicht met een vette zwarte stift dik onderstreept. Op die dag doet de Veenendaler in Valburg examen tot vrijwillig molenaar. Hij zegt dat hij zich straks goed voorbereid aan het examen waagt. Met andere woorden: Dennis is een molenaar in spé.

Geen voetbal, basketbal, hockey of achter de computer om te gamen op zaterdag voor Dennis van Manen. De jeugdige Veenendaler brengt die vrije dag al enkele jaar door op de 'Nieuwe Molen' aan de Mulderslaan in zijn woonplaats om zich het vak van molenaar eigen te maken. De leerling van het ROC in Ede is inmiddels al zover dat hij zich over een paar maanden officieel vrijwillig molenaar mag noemen. In een klein kantoor van de 'Nieuwe Molen' dat naast de souvenirwinkel ligt, vertelt Dennis enthousiast over de historie en de functie van de molen aan de Mulderslaan en molens in het algemeen.

Kleuter

Dennis raakt als kleuter van 4 tijdens een bezoek aan de 'Nieuwe Molen' diep onder de indruk van de molentrans, alsook het interieur en de in bedrijf zijnde molen. ''Het bleef niet bij die ene keer. Ik werd vaste gast op de Mulderslaan. Kwam al snel tot het besef dat ik molenaar wilde worden.''

Geschiedenis

Vanaf mijn veertiende jaar mocht ik iedere zaterdag als vrijwilliger meelopen en helpen met allerlei klusjes. Vanaf die tijd werd mijn interesse voor molens steeds groter. Ik verdiepte me niet alleen in de geschiedenis van de 'Nieuwe Molen', maar ook in tal van andere molens in ons land. Ja zelfs van molens in West-Vlaanderen en Frankrijk. Waar ik ook de molens van binnen heb gezien'', zegt Dennis van Manen.

Dennis kreeg, zoals hij zelf zegt, een figuurlijke klap van de molen. De Veenendaler leidt er nu belangstellenden rond. Hij vertelt met passie over de ontstaansgeschiedenis en de werking. In deze molen wordt nog steeds gemalen.

Tweehonderd

In een visitatieboek in de molen staan tal van positieve reacties van bezoekers na een rondleiding, zoals onder meer gegeven door Dennis van Manen. In de maand mei van dit jaar bezochten maar liefst tweehonderd belangstellenden tijdens de Nationale Molendag de molen. ''En zonder dat we er reclame voor hadden gemaakt. Het was een prachtige dag'', aldus Dennis.
Twee jaar geleden begon de Veenendaler aan een theoretische opleiding. Een studie die hij thuis doet. ''De praktijkkennis doe ik op in de molen. Dit jaar hoop ik in Valburg te slagen voor het examen van vrijwillig molenaar.''
Daarmee is hij één van de jongste officiële molenaars van ons land, in ieder geval van de provincie Utrecht. Dat was twee jaar geleden Rik Treur die op beltkorenmolen Maallust in Amerongen draait. In oktober 2017 haalde hij zijn diploma Molenaar. Ook Rik komt, hoe opmerkelijk, uit Veenendaal!

Meubelmaker

Door het werken op en in de molen heeft Dennis van Manen zich ook steeds meer in het 'weer' verdiept. ''Het weer is erg belangrijk voor de molen. Bij wind is het belangrijk om de wieken op de wind te zetten. Zo gauw er over wind gesproken wordt pak ik mijn fiets en zet op die stand.''
Voor Dennis betekent straks het diploma van molenaar geen vaste betrekking. ''Er zijn nog maar weinig molenaars die het als beroep hebben. Het vak ging vroeger door van vader op zoon, maar dat wordt steeds minder.
Op veel molens zijn nu vrijwilligers actief. Het zijn echter wel mensen met de nodige passie. Die graag het cultureel erfgoed in stand willen houden. Voor mij straks, als ik slaag voor het examen, hoef ik ook geen vaste baan als molenaar. Ik houd het maar bij meubelmaker. Ik ga binnenkort kort het derde jaar in van de opleiding tot meubelmaker.
Die volg ik op het ROC in Ede. Mijn vader zit in het metaal. Ik heb voor hout gekozen omdat hout leeft.''
In tegenstelling tot vele andere jongeren is Dennis, zoals hij zelf zegt niet bang voor vuile handen. Geen baan op kantoor voor hem. Maar als volleerd meubelmaker mooie dingen maken, zoals onlangs de 'Nieuwe Molen' in miniatuur voor een directe buur bij de molen.

Historie

Als vrijwillige molenaar heeft Dennis zich verdiept in de geschiedenis. Zoals onder meer in die van de 'Nieuwe Molen'. Die historie vertelt hij maar wat graag aan bezoekers.
Dennis: ''Eeuwenlang werkten Utrecht en Gelderland in Veenendaal elkaar tegen.
In 1563 werd de Oude of Stichtse molen, zoals destijds de 'Nieuwe Molen' wordt genoemd, gebouwd. Binnen een afstand van drie kilometer mochten er geen andere molens komen. Dit had te maken met concurrentie. De Staten van Gelderland gaven echter toestemming om een houten standerdkorenmolen te bouwen.
Nagenoeg op de grens van beide provincies. ''Dit werd de 'Nieuwe Molen'. De standerdmolen werd gesloopt en de huidige stellingmolen kwam er voor in de plaats. Bij de bouw van deze molen werden oude materialen hergebruikt.''

Chinees

Het cultureel erfgoed is echt in trek bij het publiek. Aan de reacties in het visitatieboek is te zien dat bezoek uit alle delen van het land komt. Zelfs tot ver over de landgrenzen.
Op een van de pagina's zijn zelfs Chinese tekens geschreven.
Dennis: ''Wat die tekens betekenen weet ik niet, maar ik denk dat het mooie worden zijn.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden