Loek Caspers (links) bij de herdenking vorig jaar bij het monument van 'Piet de Springer' op de begraafplaats in Langbroek. (Archieffoto: John Beringen)
Loek Caspers (links) bij de herdenking vorig jaar bij het monument van 'Piet de Springer' op de begraafplaats in Langbroek. (Archieffoto: John Beringen) (Foto: John Beringen)

Fietsende verzetsvrouw Loek Caspers overleden

Door Constant van den Heuvel

Regio - Op donderdag 8 augustus overleed op 95-jarige leeftijd drs. N.C. ('Loek') Caspers, één van de laatste verzetsvrouwen uit deze omgeving. Ze werd meerdere keren onderscheiden, maar maakte zelf geen onderscheid tussen mensen.

Loek Caspers werd geboren op 3 juli 1924 in Driebergen. Tijdens de oorlog kwam ze als negentienjarige bij een organisatie die joodse kinderen onderbracht. Verzetsman Samuël Esmeijer (Driebergen 1920- Apeldoorn 1944) vond dat ze met haar donkere haar en ogen als 'arische' kon doorgaan voor een oudere zus van een joods kind. Meerdere kinderen bracht ze in veiligheid. Soms gingen opdrachten maar net goed.

Bovennatuurlijk

Bijvoorbeeld toen ze een geheime zender bij zich had en op de Duitsers stuitte. Vlak voor de controle, werd de lucht ineens erg donker. Met de opmerking "dat het hard zou gaan regenen en er dus maar snel van doorging" kwam ze weg. Dat heeft ze als bovennatuurlijk ingrijpen ervaren. Ze was lid van het gewapende verzet, maar bovenal ook koerierster. In het najaar 1944 reed Loek (deze schuilnaam bleef ze in plaats van haar naam 'Elsa' gebruiken) soms 125 kilometer per dag op de Heuvelrug. Veenendaal werd haar uitvalsbasis. Ze logeerde ze onder meer bij de familie Luijten (Patrimoniumlaan 99), bakker Celis van Voorthuizen (Prins Bernhardlaan) en vooral bij Ab en Ger van 't Riet (Fluitersstraat 14). Ze noemde hen fantastische mensen. Van 't Riet stierf in kamp Wöbbelin en was één van de meer dan 20 verzetsvrienden, die haar ontvielen. Voor haar een traumatische ervaring.

Veel contacten in de regio

Ze had overal contacten, kwam bijvoorbeeld ook in de twee putten in het Prattenburgse Bos bij Veenendaal waar verzetsmensen zich schuilhielden maar ook Russen die uit Duitse dienst waren gedeserteerd. Eén van die Russen, een dierenarts, wilde dat Loek in de jaren zeventig nog een goed woordje voor hem deed waardoor hij voor een uitkering in aanmerking kwam. In de nasleep van de Slag om Arnhem bracht ze brigade-generaal John Hackett van Maarn richting Utrecht. Achterop de fiets… Na de oorlog zagen ze elkaar tijdens officiële herdenkingen.

Den Haag

Loek Caspers studeerde Medicijnen in Utrecht en werd anesthesist in Londen. Daarna werkte ze in het Academisch ziekenhuis te Utrecht. In 1973 werd ze sociaal verpleegkundige, waarbij ze woningaanpassingen uitdacht voor gehandicapten. Later woonde ze in Den Haag een appartement met uitzicht op de Waalsdorpervlakte, waar veel verzetsmensen werden gefusilleerd. De oorlog bleef op haar netvlies gegrift. In boeken gaf ze vele gevallenen een ereplaats in de geschiedenis. Vorig jaar april nog kwam een boekje uit over verzetsman 'Piet de Springer' uit Langbroek. Haar grootste werk was 'Vechten voor vrijheid. Oorlog en Verzet op de Utrechtse Heuvelrug' uit 2008. Ze werd landelijk bekend en legde vorig jaar tijdens de Dodenherdenking een krans op de Dam.

Langbroek

Loek was veel aanwezig bij herdenkingen. In Wageningen maar ook bij het monument voor Jan de Bloois (Piet de Springer) in Langbroek. Ze deed het graag. De ongetrouwde Loek Caspers was lid van de Internationale katholieke gemeenschap in Den Haag. Ze liet zich publiekelijk niet uit over geloofszaken, maar leefde wel het christelijke liefdesgebod voor.
Haar persoonlijke archief droeg ze over aan het regionaal archief in Wijk bij Duurstede.

Tegen een schoolklas zei ze: "Als je een vluchtelingenkind in de klas krijgt, neem het mee naar huis, speel ermee, neem het mee naar je sportclub. Maak er een vriendje van, zodat ze zich hier thuis kunnen gaan voelen."

Altijd helpen

Een eerbewijs van de gemeente Veenendaal, waar ze in de oorlog veel vertoefde (onder meer bij haar contactman aan het Ruisseveen) heeft Loek Caspers nooit gehad. Een postuum eerbetoon is op zijn plaats door wat ze zei op 3 april 2018 serieus te nemen: "Een mens in nood moet je altijd helpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden