Misleidende wervingsactie buurtapp Nextdoor

Uit verschillende dorpen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen meldingen binnen van ongevraagde (reclame)post van Nextdoor. Deze brief bevat een uitnodiging om lid te worden van deze buurtapp en is zogenaamd namens een buurtbewoner verstuurd. In meerdere gevallen worden ook achternaam en zelfs de straatnaam van deze bewoners genoemd in de brief. Bij navraag blijkt dat deze persoon van niets weet. De brief is in werkelijkheid verstuurd door het bedrijf zelf.

Regio - Nextdoor is een buurtapp die qua doelstelling en functie vergelijkbaar is met de WhatsApp-buurtpreventiegroepen die actief zijn binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Gebruikers van Nextdoor worden op basis van locatiegegevens ingedeeld in buurtgroepen. Wie de app gebruikt, geeft Nextdoor toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden. Omdat Nextdoor een Amerikaans bedrijf is, hoeft niet voldaan te worden aan de Europese privacywetgeving. De 'persoonlijke' wijze waarop buurtbewoners worden benaderd is misleidend. Het is goed te bedenken welke privacygevoelige informatie u mogelijk prijsgeeft, als u op de uitnodiging in gaat. De consumentenbond heeft een uitgebreide beschrijving gemaakt van de voor en tegens. Voor meer informatie: www.consumentenbond.nl .

De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt een grote hoeveelheid bestaande WhatsApp-groepen. Deze hebben een grote meerwaarde voor de veiligheid in de leefomgeving. Wij juichen, net als de politie, het initiatief van een WhatsApp-groep in de buurt toe. Buurtbewoners zijn extra ogen en oren in de wijk. Een actueel overzicht van de actieve WhatsApp-groepen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, inclusief contactgegevens, staat op: www.heuvelrug.nl. Deze WhatsApp-groepen voldoen wél aan de van toepassing zijnde Europese privacy wet- en regelgeving.

Is er nog geen WhatsApp-groep in uw buurt actief? Het is altijd mogelijk zelf een nieuwe groep te starten! Voor vragen, informatie of ondersteuning kunt u terecht op: www.heuvelrug.nl of mail naar: veilig@heuvelrug.nl of bel naar de gemeente: (0343) 56 56 00.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden