Een kleine ceremonie ter gelegenheid van de onthulling van de plaquette. (Fotos: Co Keulstra)
Een kleine ceremonie ter gelegenheid van de onthulling van de plaquette. (Fotos: Co Keulstra) (Foto: )

Heen en weer in Amerongen

Door Co Keulstra

Amerongen – Harry Ruijs van het Dorpsnetwerk Amerongen is de initiatiefnemer om twee strofen van het beroemde lied: 'De Veerpont' van Drs. P. bij en op de pont van Amerongen te plaatsen. Hij kreeg toestemming van het Heen en Weerschap, waarvan Vic van de Reijt bestuurslid is. Van de Reijt onthulde de plaquette aan de oever van de Rijn in Amerongen.

"De sokkel waar de plaquette op is geplaatst, is gemaakt door leerlingen van het Vakcollege Maarsbergen", vertelt Harry Ruijs. "En de kosten voor het maken heeft Technivorm uit Amerongen voor haar rekening genomen. Ik heb Van de Reijt bereid gevonden om de plaquette te onthullen. Hij wilde dat bij elke veerpont in Nederland zo'n plaquette zou worden geplaatst". Dinsdag 30 juli was er een kleine ceremonie bij de onthulling van de twee plaquettes, één aan de oever bij Amerongen en één op de pont. Het aanwezige gezelschap voer heen en weer met de pont, terwijl de stadsdichter van Wijk bij Duurstede de tekst voorlas. Daarbij gebruikte hij een megafoon.

Leerling Drs. P.

Veerbaas Nick onthulde onder luid applaus de plaquette met de tweede strofe. André van Zwieten is de stadsdichter van Wijk bij Duurstede. Zijn stadsgedichten beschouwt hij als 'oefeningen in observatie'. André: "Ik ben een ijverig leerling van Drs. P. Ik ben verguld dat ik deze kleine stukjes tekst mag komen voorlezen. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met de woordkunstenaar Drs. P. en heb in die periode boekjes en teksten van hem gelezen en bestudeerd. Nog steeds vind ik hem één van de besten op het gebied van de Nederlandse taal." Harry Ruijs: "Het is hier, aan de oever van de Rijn in Amerongen, een bijzondere plek.
De pont brengt je al tweehonderd jaar van de heuvelrug naar de Betuwe, en weer terug. Het heeft een regionale functie. In 1940/45 had het zelfs een internationale functie doordat Duitsers en Engelsen er veelvuldig gebruik van hebben gemaakt. Waar kun je nog heen en weer hoppen voor 50 cent? De plaquette aan de oever bij de picknicktafel wordt al veelvuldig gefotografeerd. Laten we hopen dat de plaquette gevrijwaard blijft van vandalisme." Vic van de Reijt vertelt: "Het beroemde lied: 'de Veerpont' van Drs. P. is gemaakt in opdracht van de NCRV. Hij heeft het waarschijnlijk achter zijn bureau geschreven. Diverse plaatsen claimen 'hun' pont als inspiratie maar ik betwijfel of Drs. P. pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, ooit aan deze oevers heeft gestaan. Wel is er ooit een filmpje opgenomen bij het pontje van Eemnes, in de buurt van Spakenburg, waarin Drs. P. ook in meespeelde".

Teksten

De teksten op de borden luiden: "Wij zijn hier aan de oever van een machtige rivier/ De andere oever is daarginds, en deze hier is hier/ De oever waar we niet zijn noemen we de overkant/ Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland/ En dit heet dan de overkant, onthoud u dat dus goed/ Want dat is van belang voor als u oversteken moet/ Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer/ En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer/ Heen en weer, heen en weer… Ik breng mensen heen, en anderen weer terug/ Mijn pont is als het ware ongeveer een soort van brug/ En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom/ Dan kon hij blijven liggen, vertelde mij laatst een econoom/ Maar dat zou dan weer lastig zijn voor het rivierverkeer./ Zodoende is de pont dus kort en vaart hij heen en weer./ Dan vaart hij uit, dan legt hij aan, dan steekt hij weer van wal/ En ondertussen klinkt door berg en dal mijn hoorngeschal./ Heen en weer, heen en weer, heen en weer ...''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden