Josina van den Bosch (l) en Janneke Smit uit Veenendaal werkten vele jaren als collega's in kinderdagverblijven. Sinds vorige week hebben ze officieel hun eigen onderneming. Die is strategisch gelegen op de route naar de snelweg. (Foto: PR)
Josina van den Bosch (l) en Janneke Smit uit Veenendaal werkten vele jaren als collega's in kinderdagverblijven. Sinds vorige week hebben ze officieel hun eigen onderneming. Die is strategisch gelegen op de route naar de snelweg. (Foto: PR) (Foto: )

Van de korfbal naar kinderopvang Zoet in Veenendaal

Door Martin Brink

Veenendaal - Wat brengt een Veenendaalse korfbalster die jarenlang bij SKF en later op topniveau heeft gekorfbald in Amsterdam er toe om vanaf deze maand samen met een oud-collega een kinderdagverblijf te starten? Josina van den Bosch (31) weet het wel. ''Het is altijd een wens geweest. Ik heb twaalf jaar bij Veenendaalse kinderdagverblijven gewerkt en zag wat anders kon.'' En dus werd het 'Zoet' aan de Standaardruiter 7. Mooi gelegen aan de rand van het industrieterrein in Veenendaal.

Josina: ''Ons kinderdagverblijf ligt op de route naar de snelweg. Dat is een goede uitvalsbasis gebleken.'' Ze zette het samen met Janneke Smit (33) op. Voorheen waren ze collega's en werkten bij verschillende kinderdagverblijven in Veenendaal. Nu zijn ze gedeeld eigenaar van een eigen kinderdagverblijf.
Beiden hebben jarenlange ervaring in deze branche.

Eigen ideetjes

Josina liefst twaalf jaar, Janneke zeven jaar. Ze weten precies waarover ze spreken en leerden hoe het niet moet.
En daarom zijn ze blij zelf een kinderdagverblijf te runnen zodat ze daarin hun eigen ideeën kwijt kunnen. Uiteraard volgens alle wettelijke regels, dat wel natuurlijk.

Het is een lange weg geweest die tot de huidige onderneming heeft geleid. In juni 2018 bespraken ze hun droom om zelf iets te beginnen.
Maar hoe doe je dat? Ze wisten dat ze goed zaten want elk kinderdagverblijf heeft een lange wachtlijst. Er is dus veel vraag naar. Ze gingen verder.
Het maken van een doortimmerd bedrijfsplan kostte veel tijd. Vooral Janneke hield zich daar mee bezig.

'Booming' markt

Zij is de denker van het duo en weet de weg in allerlei regels. Josina is meer de doener, de uitvoerder. De bank deed niet moeilijk. Dat scheelde enorm.
De deskundigen daar wisten dat de meiden in een 'booming' markt opereerden.
''En dus was daar alles snel geregeld,'' zegt Josina. Het zoeken van een pand ging ook wonderlijk van een leien dakje. Het bezoeken van sites leverde al snel de huidige accommodatie op. Daar zat voorheen een failliet gegane energieverstrekker.
''Het is een ideaal, mooi groot pand. We hebben zelfs een bovenverdieping maar die is nog niet in gebruik. We starten nu met één groep met maximaal tien kinderen op één dag,'' zegt Janneke.
Vanaf het voorjaar zijn de dames met hun partners druk geweest om alles een frisse tint te geven. Er waren buren die nieuwsgierig waren naar wat daar allemaal gebeurde. ''Naast ons is een soort van tijdelijk wonen. De bewoners vertelden dat ze met belangstelling de aanleg van de speelplaats hadden gezien. Ze vermoedden al wat. En een werkneemster van de andere kant kwam ook eens informeren. Ze zou het direct aan haar dochter doorgeven. Kon oma mooi haar kleinkind halen en brengen terwijl ze op het werk ernaast zit.''

Regels

Josina en Janneke kregen ook te maken met allerlei onverwachte regels. De brandweer gaf tips, de GGD kwam langs en ze moesten speciale cursussen volgen. De bedoeling is dat in september, als het seizoen pas goed losbarst, het team wordt aangevuld met een derde gekwalificeerde begeleidster.
Er wordt gewerkt met een zogenaamde 'verticale groep', dat wil zeggen dat kinderen van nul tot aan de basisschoolleeftijd door elkaar worden opgevangen. Zo wordt een thuissituatie gecreëerd en leren ze van elkaar. Nu is er nog één groepsruimte en één kamer waar de slaapbedden staan. Dat kan later worden uitgebreid. Er is namelijk ruimte voor nóg twee van dergelijke kamers.
De grote trots is ook het grote en omheinde speelplein. ''Je hebt daar echt niet het idee dat je op een industrieterrein zit.'' Het is voorzien van allerlei speelattributen plus een zandbak en echt gras. ''De kinderen moeten de natuur ook echt voelen, geen kunstgras dus.''
Bij Zoet (''We kozen voor een makkelijke korte naam'') wordt gewerkt volgens de Piramide-methode. De dames hebben er veel goede ervaringen mee. Aan de hand van dagritmekaarten wordt getoond waar de kinderen mee bezig gaan en wat is geweest. Zeker 3- en 4-jarigen begrijpen deze (landelijk gebruikte) methode direct. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Bij Zoet wordt gewerkt van zeven uur 's morgens tot half zeven 's avonds. Het uurtarief bedraagt 7,98 euro.

Maaltijden

Nog een leuk weetje. Janneke: ''We werken samen met Gijs van de Hoef, de groentenspecialist in De Ellekoot. Ouders kunnen voor hun kinderen, maar ook voor zichzelf, een warme maaltijd bestellen. Die wordt dan geleverd door Van de Hoef. Handig als ze geen tijd hebben om te koken. De bestelde maaltijd voor zichzelf nemen ze mee naar huis als het kind wordt opgehaald.''
Het kinderdagverblijf opende zaterdag de deuren. Het was vooral een open dag voor familie, kennissen én trotse ouders. ''We hadden al een aantal rondleidingen in de agenda staan'', zegt Josina. Ze komt zelf uit een familie waar het ondernemen niet vreemd is. 'Echte' Veenendalers kennen nog zeker de slagerij van Brand van den Bosch aan het Boveneind. Dat was haar overgrootvader. Haar grootvader nam het later over. Diens zoon koos een andere branche.
Tot slot: ''Een kijkje nemen is belangrijk. Je moet van beide kanten een goed gevoel hebben. Mensen moeten zien dat ze hun kind in een veilige omgeving plaatsen.''
En: ''We houden van elk kind schema's bij. Rust en regelmaat is waar alles om draait.''
En de korfbal? Na een zware blessure is Josina er mee gestopt. Het ging steeds moeizamer. En dan is er geen keuze. Ze voelt zich nu prettig in de sportschool.
Van een passie een zelfstandig beroep maken. Josina en Janneke deden het.

Info: kdvzoet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden